Фото з особистого архіву Соломії Бобровської

Нардеп розповіла, у чому основна проблема закупівлі дронів для ЗСУ

Волонтери наголошують, що дуже складно й практично нереально привезти БпЛА з-за кордону. Відповідно, немає механізму закупівлі й на внутрішньому ринку.

Про це в інтерв'ю TrueUA розповіла народна депутатка від фракції "Голос" Соломія Бобровська, яка з 2022 року входить до Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

Держава повинна проявити ініціативу і заохотити українських виробників БпЛА.

"Якщо держава не почне давати держзамовлення не лише топовим виробникам БпЛА, але й тим, які виробляють не менш якісну продукцію, але не мають лобістів у високих кабінетах, тоді Україну чекають два можливі варіанти: або цей ринок зайде в тінь (і тоді державні кошти будуть практично не цікаві для більшості виробників і волонтери продовжать купувати літальні апарати за приватні гроші), або ці виробники виїдуть за кордон, отримають патенти в інших державах, і ми будемо далі за державні кошти купувати БпЛА у партнерів, але вже за зовсім іншими цінами", — переконана народна обраниця. 

На думку депутатки, неймовірний проект "Армія дронів" втілив в життя міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Однак це історія з приватними коштами. Федоров показав, як можна забезпечувати підрозділи усіма моделями. Питання риторичне, чому Міноборони у цій ситуації настільки незграбне та інертне? Можливо, чиєсь лоббі теж відіграє свою роль? Це теж, на жаль, класика української політики", — каже Соломія Бобровська.

 Але, ігноруючи українських виробників безпілотників, ми втрачаємо свого виробника — і це найгірше, вважає народна депутатка.

"Ми їм не створюємо можливості для реалізації власного потенціалу. Вважаю, що цей ринок міг би бути одним із найпотужніших у європейському регіоні. Чому б ні? На жаль, поки питання все ще залишається у напівтіні. Коли команда "Армії дронів" оперативно розглядає пропозиції, випробовує зразки й одразу робить замовлення у наших виробників — це принаймні надихає. Однак це має бути чітка державна історія", — каже Бобровська.

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації України комплектує перші ударні роти БпЛА в межах проекту Армія дронів. Бійці перших трьох формувань вже успішно завершили навчання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 30.03.2023 13:59