Фото: соцмережа X Марі-Агнес Штрак-Ціммерман

Депутатку, яка підтримує Україну, назвали "надокучливою старою": у Німеччині розгорівся скандал

У німецькому уряді розгорівся скандал за участю зовнішньополітичного радника канцлера Німеччини Єнса Плетнера. Він назвав голову оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман "надокучливою старою" через постійний тиск щодо підтримки України.

Про це повідомляє Spiegel.

Зазначається, що після початку повномасштабної агресії РФ представниця Вільної демократичної партії Штрак-Ціммерманн наполягала на постачанні зброї в Україну — і здебільшого була лідером у поточних дебатах. Коли в січні соціал-демократи вагалися, чи постачати Україні танки Leopard, Штрак-Ціммерманн вступила в публічну дискусію у Twitter з лідером парламентської фракції СДПН Рольфом Мютценіхом. Вона звинуватила свого візаві у "вчорашніх поглядах".

Джерело припускає, що в оточенні канцлера Олафа Шольца, вочевидь, втомилися від подібних провокацій з боку партнерів по коаліції. Принаймні на такий висновок наштовхує допис, який сама Штрак-Ціммерманн опублікувала у Twitter (нині Х).

Конфлікт у Бундесвері: що спровокувало

Політикиня розповіла, що на конференції Бундесверу, яку Міністерство оборони організувало в четвер і п'ятницю, вона публічно поставила запитання канцлеру — про "стійку стратегію підтримки України". Найпоказовіша "відповідь" пролунала з вуст присутнього там головного радника з питань зовнішньої політики Єнса Плетнера: "Ого, ця стара надокучає!".

Це висловлювання, мабуть, настільки роздратувало саму Штрак-Ціммерманн, що вона не дала справі заспокоїтися. Наразі пост побачили майже мільйон користувачів соцмережі. Штрак-Ціммерманн розповіла Spiegel, що сама не чула слів Плетнера. Але про нього їй повідомив колега "в межах чутності". Кілька учасників підтвердили його слова.

На запитання щодо інциденту речник уряду відповів: "Як правило, ми не коментуємо чутки".

Як описує Штрак-Ціммерманн, на питання про стратегію щодо України канцлер відповів на зустрічі досить просто: "Так, маємо".

Нагадаємо, Німеччина збільшить військову допомогу Україні до восьми мільярдів євро у 2024 році. У Бундестазі вдалося досягти згоди щодо такого рішення. Зазначається, що оборонні витрати Німеччини мають затвердити на рівні 2,1% валового внутрішнього продукту. Це перевищує показник у 2%, якого обіцяли досягти всі держави НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.11.2023 22:45