Фото ілюстративне. Джерело: прес-служба СБУ

Десять колаборантів "Л/ДНР" отримали підозри від СБУ

Десять керівників "нового уряду" так званих "Л/ДНР" отримали підозри від СБУ. Посадовці "передали" рашистам агропідприємства та лікарні Донеччини.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Колаборанти з початку повномасштабного вторгнення виконують завдання Москви щодо поширення режиму РФ на окупованій частині Донецької та Луганської областей.

За даними СБУ, один із фігурантів передав на баланс російських монополій місцеві сільськогосподарські підприємства. Водночас він брав участь в організації вивезення українського зерна з регіону до країни-агресора. Колаборант вважається так званим міністром агропромислового комплексу "ДНР".

Окрім цього, серед фігурантів — "перша заступниця міністра охорони здоров’я "ДНР" та її підлегла. Вони передали окупантам місцеві лікарні під військові шпиталі для поранених учасників окупаційних угруповань.

СБУ також скерували до суду справу очільника окупаційного "Минздрава" і двох його підлеглих. Вони незаконно перевели під юрисдикцію РФ понад 20 захоплених медзакладів Маріуполя, Волновахи і Мангуша.

Відомо також про "екс-голову Ради міністрів "ЛНР". Він координував роботу так званого "нового уряду" — розпоряджався фінансовою частиною, організовував постачання гуманітарної допомоги з РФ і розподіляв її між незаконними збройними формуваннями "ЛНР". Наразі виправдовує російське вторгнення та закликає до участі у "спецоперації" РФ.

"Також до суду направлено справу щодо "міністра" та "віце-міністра вугілля та енергетики "ДНР". Ці фігуранти займаються переналаштуванням паливно-енергетичного комплексу регіону під потреби країни-агресора. Крім того, за матеріалами СБУ судитимуть так звану "віце-міністерку освіти і науки ЛНР", причетної до знищення українських підручників та створення "кадетських класів" під егідою російської "юнармії". Наразі зловмисники переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території України", — розповіли в СБУ.

Усім колаборантам повідомлено про підозру. СБУ продовжує комплексні заходи для притягнення кожного з них до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що колишнього президента України Віктора Януковича та екс-заступника начальника управління державної охорони заочно судитимуть за підбурювання до дезертирства та незаконний перетин кордону. Справу порушили в Подільському районному суді міста Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.03.2023 17:42