Десять років боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту

31 ЖОВТНЯ 2019 09:46

Століттями зґвалтування і наруги були невід'ємною частиною війни. За минуле десятиліття ці явища стали розглядати не як неминучий наслідок конфлікту, а як навмисну ​​тактику ведення війни, і прирівняли до найтяжчих порушень міжнародного права.

Про проблему заговорили відкрито, її включають до порядку денного на переговорах, а права жертв таких злочинів враховують при поверненні до мирного життя, повідомляє UN.

«Установа цього мандата десять років тому свідчить про прихильність ООН виявлення та запобігання злочинів, а також забезпечення торжества правосуддя», - зазначила Перший заступник Генсека Аміна Мохаммед, виступаючи на заході, присвяченому десятій річниці історичної резолюції Ради Безпеки. Воно відбулося сьогодні в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

Сексуальне насильство приймає найрізноманітніші форми: зґвалтування, рабство, примусове запліднення або примусові аборти і стерилізація. Ці та інші злочини на сексуальному ґрунті, що відбуваються в умовах конфлікту, часто залишаються безкарними.

Про це говорили багато учасників форуму, включаючи лауреата Нобелівської премії світу 2018 року Надю Мурад. Колишня полонянка ІДІЛ в Іраку, вона розділила долю 6 тисяч інших жінок і дівчаток-езідок, яких роками тримали в рабстві.

Надя Мурад закликала зобов'язати винних у подібних злочинах виплачувати компенсації потерпілим. «Жертви мають право на компенсацію, - сказала вона. - Компенсації - це перший крок до зцілення постраждалих; це можливість привернути увагу і бути почутим».

Прамила Паттен, яка в даний час займає пост Спецпредставника з питання про сексуальне насильство в умовах конфлікту, в своєму виступі наголосила на важливості свідчень очевидців, таких як Надя Мурад.

Паттен вважає, що наступне десятиліття має ознаменуватися рішучими діями, щоб питання сексуального насильства став «надбанням історії».

«Давайте втілимо в життя вимогу, закладене в Статуті ООН, і позбавимо прийдешні покоління від жахів війни, включаючи найдавніше і незнищенне злодіяння - зґвалтування в умовах конфлікту», - додала вона.

Суспільство, 31.10.2019 09:46