Фото: Telegram-канал Петра Андрющенка

Десятки років: мер Маріуполя повідомив, скільки часу знадобиться на відновлення міста

На відродження окупованого Маріуполя Донецької області потрібно близько 20 років. Йдеться, зокрема, про повноцінне відновлення, адже російські загарбники зруйнували у Маріуполі 95% будівель.

Про це повідомив мер міста Вадим Бойченко в ефірі телеканалу FREEДОМ. Законна міська влада вже почала розробляти плани відновлення міста після його деокупації.

"Ми займаємося тим, щоб відповісти на головне питання — що ми маємо зробити у перші три місяці, півроку, 12 та 18 місяців з погляду стабілізації ситуації — роботи комунального сектору, всіх функціональних напрямків, освіти, медицини. У нас вже є чіткі відповіді", — сказав Бойченко.

За словами мера, насамперед у місті буде відновлено водо-, електро-, теплопостачання, запущено міський транспорт, відкрито школи та лікарні. Міський бюджет вже виділив певну суму на це за підтримки держави та уряду.

Також очільник міста спрогнозував, коли може відбутися деокупація Маріуполя: "Звільнення міста Маріуполя ми плануємо, що відбудеться наприкінці літа, і ми вже восени повернемося до українського Маріуполя. Коли ми говоримо про повноцінне відродження міста, 5-10-15-20 років, які ми витратимо на формування нового такого сильного, українського, європейського міста, яке надихатиме всю Україну, то це 14,5 млрд доларів".

Нагадаємо, раніше Бойченко заявляв, що окупанти під час демонтажу зруйнованих будинків у Маріуполі разом із завалами вивозять на сміття тіла загиблих цивільних. За його словами, РФ активно прибирає сліди воєнних злочинів, адже розуміє, що найближчим часом ЗСУ перейдуть у контрнаступ і звільнять Маріуполь.

Також відомо, що російські загарбники в окупованому Маріуполі повністю зруйнували залізничний вокзал. Вони перетворили будівлю на суцільні руїни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.03.2023 08:50