Фото: 18000.com.ua

Десятки тисяч українців помилково отримують виплати переселенців: чи забере гроші держава

В Україні частина внутрішньо переміщених осіб має право на отримання виплат. Проте майже 180 тисяч українців помилково отримують допомогу.

Про це повідомила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

"Те, що мені відомо зараз, станом на сьогодні: 109 тисяч постійно перебувають за кордоном, проживають там, і отримують виплати там, і отримують виплати як внутрішньо переміщені особи", — розповіла вона.

За її словами, майже 10 тисяч українців зареєстровані в реєстрах РАЦСу як померлі, проте на них і далі нараховують виплати.

Верещук додала, що у відомостях про виплати для ВПО також знайшли помилки: двоє членів сім'ї, наприклад і батько, і мати, подали на виплати для тих самих дітей. Таких родин знайшли майже 60 тисяч.

"Всі помилки виправлять, і виплати таким особам припинять", — пояснила міністр.

Також вона зазначила, що наразі виплати для переселенців отримують два мільйони 600 тисяч осіб.

Нагадаємо, раніше Міністерство соціальної політики України повідомляло, що частина внутрішньо переміщених осіб (ВПО) залишиться без допомоги держави. Соціальні виплати продовжать виплачувати лише тим переселенцям, які дійсно перебувають у скрутному становищі. Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з серпня буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на шість місяців до кінця січня 2024 року.

Додамо, раніше Ірина Верещук повідомляла, що для виплат ВПО державі у 2023 році з бюджету потрібно виділити 72 мільярди гривень. За її словами, забезпечення внутрішньо переміщених осіб — найбільша стаття видатків державного бюджету після оборони та безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.08.2023 17:55