Фото: ДБР

Допомагали наркоділкам уникнути відповідальності: ДБР вручило підозру двом посадовцям на Закарпатті

Прокурор Ужгородської прокуратури та заступник начальника одного з місцевих відділів управління спецрозслідувань отримали підозри. Посадовці допомагали уникнути відповідальності організаторам потужного наркоугруповання.

Про це повідомили в прес-службі Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що в грудні 2022 року правоохоронці виявили на Закарпатті нарколабораторію. Тоді затримали 14 учасників незаконного бізнесу. Фігуранти ж погодились за 65 тисяч доларів "вивести" зі справи або забезпечити виправдувальний вирок суду одному з організаторів. 

У чому полягала схема?

Відомо, що прокурори та оперативники розробили детальний план, згідно з яким вони допомагали в приховуванні наявних доказів щодо організатора. Підозрювані формально проводили його розшук та не затримували для обрання запобіжного заходу.

"На підтвердження своєї "роботи" правоохоронці у квітні 2023 року зустрілися з представниками організатора в одному із номерів місцевого готельного комплексу. Вони продемонстрували оригінали матеріалів кримінального провадження за фактом діяльності нарколабораторії та наявні у них докази. Це було необхідно для узгодження дій зловмисників щодо приховування частини матеріалів справи для виправдання організатора у суді", — розповіли в ДБР.

Після зустрічі фігуранти отримали частину хабаря в сумі 30 тисяч доларів. Працівники ДБР затримали співробітника УСР "на гарячому".

Затримання прокурора в Ужгороді
Фото: ДБР

Передбачена відповідальність 

Злочинцю обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі понад два мільйони гривень. Після проведення слідчих дій та експертиз прокурору Ужгородської окружної прокуратури повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

"Він вже встиг звільнитися з органів прокуратури та зайнявся адвокатською діяльністю. Подано клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі більш ніж два мільйони гривень", — йдеться в повідомленні.

Санкція статті передбачає покарання на строк до 12 років з конфіскацією майна. Триває досудове слідство, документується протиправної діяльності інших правоохоронців, які причетні до скоєння цього злочину.

Нагадаємо, нову підозру оголошено одному з "діамантових прокурорів", який намагався обманом повернути понад 350 тисяч доларів, які були вилучені в нього в ході обшуку. За даними ЗМІ, йдеться про Володимира Шапакіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.06.2023 12:58