Доповідь ООН: «Ісламська держава» і надалі становить загрозу

11 СЕРПНЯ 2017 15:02

Попри серйозне послаблення свого «халіфату» в Сирії та Іраку, «Ісламська держава» продовжує становити загрозу. Такого висновку дійшли експерти ООН. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.  

Терористичне угруповання «Ісламська держава» продовжує становити загрозу, незважаючи на тривалі військові невдачі. Про це заявили експерти у своїй доповіді для Ради Безпеки ООН, повідомляє у п'ятницю, 11 серпня агенція AFP.  

Попри тиск, що чинить міжнародна коаліція на ІД, угруповання досі зберігає можливість фінансувати своїх бійців, навіть тих, що перебувають поза межами конфліктних зон у Сирії та Іраку.  

Переказ відповідних коштів часто важко виявити, адже їх здійснюють у невеликих обсягах.   

Джерела фінансування «Ісламської держави», згідно зі звітом, раніше складалися із доходів від нафтового бізнесу і податків з населення у районах, які контролювали бойовики. Але тепер фінансове становище терористичного угруповання похитнулося через наступ міжнародної коаліції.   

Проте бойовики все ще у стані «мотивувати та здійснювати» атаки за межами Близького Сходу, пояснюється у доповіді ООН.   

Це також стосується і Європи, яка продовжує мати важливе значення для ІД.  

На думку експертів ООН, бойовики угруповання прагнуть посилити свій вплив у Південно-Східній Азії, про що свідчать нещодавні бойові дії на півдні Філіппін.   

Проте кількість «іноземних бойовиків ІД», що прибули до Сирії та Іраку, постійно зменшується - дедалі більше бойовиків залишають контрольовані ІД території.   

Експерти радять звернути на цю тенденцію особливу увагу, адже йдеться про особливо небезпечних і досвідчених осіб.  

Упертий опір бійців ІД міжнародній коаліції у боях за іракське місто Мосул у липні поточного року свідчить про те, що система командування та управління ІД «не була остаточно знищена».  

Угруповання, як і раніше, продовжує становити «значну військову загрозу».

 

Світ, 11.08.2017 15:02