Фото: Міністерство оборони України

Довела дружину військового до сліз: Маляр пояснила, чому в Україні неможлива демобілізація (відео)

Екс-заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що в Україні наразі неможливо провести демобілізацію військовослужбовців. Такі висловлювання довели до сліз депутатку та дружину військового Інну Совсун. 

Інцидент трапився у прямому ефірі програми "Новий відлік" на каналі "Перший".

На початку розмови Маляр нагадала, що наш ворог щомісяця на контракт оформлює приблизно 30 тисяч осіб. Крім того, Російська Федерація значно більша за нас і по людях, і за кількістю зброї. Також, як зазначила Маляр, росіяни суттєво збільшили оплату.

"За приблизними підрахунками на осінь вони сформують ну дуже потужні сили, в кілька разів більші за наші можливості, і є ризик відкриття ще одного фронту. І на сьогодні, щоб ми просто ну для цієї дискусії, для її об'єктивності, розуміли, що є дійсно є ризик загострення ситуації", — заявила вона.

Маляр переконана, що було б "дуже дивно", якби в Україні ухвалили закон про демобілізацію. Втім, посадовиця визнала, що вже понад два роки на фронті не було ротації бійців, а тому наші воїни дійсно виснажені.

Реакція Совсун на слова Маляр

Своєю чергою Інна Совсун заявила, що питання демобілізації дійсно важливе, адже це безпосередньо пов'язано зі справедливістю в суспільстві. Згодом депутатка розповіла про свого чоловіка, який пішов захищати Україну у лютому 2022 року. Під час своєї промови жінка ледь стримувала сльози.

"А він коли йшов, він же знав норму Конституції, що демобілізація неможлива завчасно, до завершення воєнного стану? А як ви з Конституцією це суміщаєте? Є чітка норма", — заявила у відповідь Маляр.

Інна Совсун, почувши такі слова, почала плакати, а гості студії намагалися дати їй можливість заспокоїтися.

"Мій чоловік пішов захищати країну. Вас, всіх тих, хто нас зараз дивиться. Я два роки на нього чекаю. Я регулярно не сплю ночами, так само як сотні тисяч інших жінок, які чекають своїх чоловіків", — заявила вона.

Совсун наголосила, що є мільйони інших чоловіків, які теж можуть воювати. 

"У нас воюють не ті, хто пішли 24 лютого, у нас воює вся країна. Зараз те, що ви кажете, ви перекладаєте відповідальність на тих, хто зробив найважливіше в найскладніший момент історії", — сказала вона.

Совсун зазначила, що за ці два роки війни її чоловік майже не бачив своїх дітей. Тому ротація його не врятує, стверджує депутатка.

Зауважимо, 11 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову про доплати військовослужбовцям, які перебувають "на нулі", у 70 тисяч гривень на місяць. Крім того, відповідний документ зобов'язав уряд розробити законопроект щодо ротації найближчим часом.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада в цілому прийняла законопроект про мобілізацію. Документ підтримали 283 народних депутати.

Водночас поправка, в якій була норма виключення з документу можливість демобілізації військових через 36 місяців, пройшла лише 227 голосів. Відтак, це положення вилучено повністю з закону. "Проти" проголосував 21 парламентар, ще 15 — утрималися, 82 — не голосували.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.04.2024 18:44