Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Дозвіл на удари України вглиб російської території: в ISW оцінили потенційні наслідки для агресора

Україна може використовувати лише обмежену кількість вітчизняних далекобійних ударних систем та західних HIMARS, щоб суттєво загрожувати невеликій кількості російських військових об'єктів на території Росії. Цей дефіцит не відображає всіх далекобійних ударних можливостей, які має Україна, і прийняття західних рішень продовжує штучно придушувати загальні далекобійні ударні можливості України. 

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

ISW докладно оцінив, що далекобійні удари по російських військових цілях на території РФ погіршать здатність Росії використовувати укриття всередині країни для наступальних операцій в Україні й чинитиме значний оперативний тиск на розгортання російських засобів ППО, радіоелектронної боротьби, логістики, командування та управління та військових допоміжних засобів. 

Росія ж, навпаки, продовжує активно розширювати свої можливості щодо підтримки глибоких точних ударів по Україні, все більше закуповуючи балістичні ракети в Ірану та Північної Кореї та продовжуючи розширювати своє ракетне виробництво.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Україна не зможе уразити за допомогою ракет ATACMS авіацію Російської Федерації, якою країна-агресор обстрілює нашу державу. Левова частка таких літаків Москва тримає поза межами 300-кілометрової зони від українських кордонів.

Своєю чергою міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що Україна надала Сполученим Штатам Америки список цілей на території Росії для можливих ударів ракетами ATACMS. Однак у США вважають, що багато з них розташовані поза зоною дії цих комплексів.

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів України прибрати барʼєри, які заважають нашій державі послаблювати російські позиції. Зокрема, це стосується далекобійної зброї та обмежень на удари по території країни-агресорки.

За даними Reuters, Сполучені Штати Америки близькі до укладення угоди щодо надання Україні крилатих ракет великого радіуса дії. Водночас Києву доведеться почекати кілька місяців, тому що Вашингтон розв'язує технічні проблеми перед постачанням будь-якого озброєння.

Нещодавно очільник Пентагона Ллойд Остін заявив, що керівництво Російської Федерації перекинуло авіацію, яка завдає ударів авіаційними бомбами за межі радіуса удару ракет ATACMS. США намагаються допомогти Україні бути більш ефективною на полі бою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2024 09:17