Фото: СБУ

Друкували фейкові паспорти росіянам для України та ЄС: поліція "накрила" підпільну типографію

Служба безпеки України ліквідувала підпільну типографію, де виготовляли фальшиві паспорти для так званої "легалізації" росіян в Україні та Євросоюзі.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Правоохоронці встановили, що зловмисники пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів і державні акти права власності на землю. Серед клієнтів були громадяни РФ, які на підставі фейкових документів намагалися "легалізуватися" в Україні або ж виїхати до Євросоюзу.

Вартість підробки залежала від складності документа і терміновості його виготовлення. Так, наприклад, за одну фейкову ID-картку громадянина України фігуранти просили 1,1 тисячі доларів, а фейкове посвідчення водія продавали за 600 доларів. При цьому, щомісяця фігуранти виконували від 100 і більше "замовлень".

Крім того, вони виготовляли фіктивні висновки медкомісій щодо непридатності до військової служби за станом здоров’я. Таку послугу ділки оцінювали від п'яти до 10 тисяч доларів.

Правоохоронці провели понад 150 обшуків у підпільному "цеху", а також за адресами проживання і роботи фігурантів у Київській, Рівненській, Харківській, Одеській і Закарпатській областях, під час яких було виявлено:

  • бланки фальшивих документів;
  • обладнання для виготовлення підробок та нанесення на них голографічних захисних елементів;
  • печатки і штампи, які використовували у незаконній діяльності.

Наразі організатору схеми, його "кур’єру" з Бучі, а також двом спільникам з Рівного і Харкова повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Двоє із вищевказаних фігурантів уже перебувають під вартою. Також планується повідомлення про підозру ще одному учаснику схеми із Рівного і нотаріусу з Харкова. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, в Україні судитимуть чотирьох колишніх генеральних директорів держпідприємства "Волиньвугілля", які у різний час з 2017 по 2022 роки очолювали підприємство та зловживали службовим становищем. Через дії посадовців екології та надрам було завдано збитків на 1,17 мільярда гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.06.2023 14:20