Фото: Офіс президента

Дуда розповів, чому не зустрівся із Зеленським у Нью-Йорку

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не зустрівся з українським гарантом, адже в той час, коли були заплановані перемовини, він виголошував свою промову на Генасамблеї ООН.

Відповідну заяву польський лідер зробив в інтерв'ю TVN24.

"У той момент вона не могла відбутися, тому що я стояв на трибуні і виголошував промову", — сказав він.

Дуда також додав, що пізніше "з його боку" зустріч могла б відбутися, "якби українська сторона висловила таку вимогу".

"Як тільки буде можливість, я обов'язково поговорю з ним, але ми точно не говоритимемо при світлі камер. Тільки так, як ми вже говорили багато разів, ми говоритимемо віч-на-віч, так, як розмовляють два друга, які хочуть вирішити різні складні ситуації", — уточнив польський президент.

Він також додав, що вважає слова глави української держави щодо того, що Польща обмеженнями на імпорт зерна готує сцену для московського актора, несправедливими.

"Це суперечка, яка стосується певного маленького шматочка наших відносин. Не проектуйте його на все, тому що вона не має під собою жодного ґрунту, і від неї виграють лише інші", — наголосив Дуда.

"Агросуперечка" України та Польщі: що відомо

У Польщі 20 вересня послав України Василя Зварича терміново викликали до Міністерства закордонних справ та вручили йому "рішучий протест" через заяву Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН. Президент України заявив під час виступу, що деякі європейські партнери роблять "трилер" із питання зерна.

При цьому заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський визнав, що між Україною та Польщею існує "суперечка". Він також наголосив, що "ці дії не будуть ефективними проти Польщі, оскільки дії польського уряду для захисту інтересів польських фермерів відповідають національному праву, праву ЄС і міжнародному праву".

Водночас в українському МЗС наголосили на некоректності порівняння з Україною, яке зробив президент Польщі під час свого візиту до Нью-Йорка. Зокрема, Анджей Дуда порівняв дії України із ситуацією "потопельника, який хапається за соломинку". При цьому він додав, що його країна хоче максимально допомогти Україні, але має відстоювати інтереси своїх фермерів.

Відомо, що Україна подала до СОТ позов проти Польщі, Словаччини та Угорщини, аби ці країни скасували свої ембарго на імпорт українського зерна. Перед цим Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Нагадаємо, що міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив про готовність проводити переговори з Україною щодо імпорту та транзиту агропродукції. Він висловив надію, що сусідні країни зможуть знайти спільне рішення та дійти до загального компромісу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.09.2023 07:57