Фото: ПЦУ

Двом службам Епіфанія у Лаврі намагалися перешкодити, — ЗМІ

Під час служб ПЦУ у Лаврі було зафіксовано дві спроби провокацій. Зловмисники хотіли завадити Епіфанію провести святкові служби.

Про це повідомляє Lb.ua.

Зокрема за даними видання, під час першої служби ПЦУ у Лаврі на Різдво охорона митрополита Епіфанія затримала людину, яка намагалася помістити в чашу для причастя зеленку. 

Також 19 січня, під час служби з нагоди Водохреща, у вівтарі було виявлено сторонню людину – семінариста УПЦ МП Віталія С. Зазначається, що семінарист розповів, що мав на меті якимось чином перешкодити ходу служби, але не уточнив як саме. А в пояснювальній записці написав, що прийшов "просто погуляти". Проте, у виданні зауважили, що семінарист московської церкви не випадково опинився в УПЦ під час одного з найбільших християнських свят.

"Згідно з внутрішніми правилами, кожен студент семінарії зобов’язаний відвідувати служби свого храму, за "прогули" можуть навіть відрахувати. Просто так, самовільно піти 19 січня  в день одного з найбільших християнських свят на службу до ПЦУ, семінарист УПЦ МП не може, це гарантоване виключення з навчального закладу. Отже, візит Віталія С. до Успенського собору, тим більше  до внутрішньої частини вівтаря  точно був узгоджений з його керівництвом", — йдеться у повідомленні.

Наразі із семінаристом працюють правоохоронні органи.

семінариста УПЦ МП Віталія С.

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, 7 січня, на Різдво, Епіфаній вперше провів богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Це перша в історії літургія предстоятеля автокефальної Православної церкви України в Лаврі. Раніше богослужіння у Різдво в Успенському соборі проводила лише УПЦ Московського патріархату.

Також у четвер, 19 січня, у Києво-Печерській лаврі пройшло богослужіння з нагоди свята Хрещення Господнього. Літургію проводить митрополит Епіфаній, предстоятель ПЦУ та священноархімандрит Києво-Печерської лаври.

Суспільство, 20.01.2023 23:20