Фото: Центр протидії корупції

Екс-нардеп Онищенко отримав 15 років заочно у "газовій справі"

Вищий антикорупційний суд ухвалив обвинувальний вирок щодо колишнього народного депутата Олександра Онищенка та його фінансової директорки Олени Павленко. Його справу розглядали заочно, бо сам Онищенко вже давно втік з України. 

Як повідомляє Центр протидії корупції, обвинувальний акт прокурори спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до суду ще в лютому 2019 року. Справа дійшла до ВАКС після поневірянь по столичних судах.

За даними обвинувачення, йдеться про одну з наймасштабніших корупційних схем в історії України, яку організував Олександр Онищенко. Всього у цій справі статус обвинувачених або засуджених мають близько 30 осіб.

За сукупністю злочинів Онищенку призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна та штрафом. Йому заборонили обіймати певні посади в найближчі три роки після відбуття покарання. Фінансовій директорці Олександра Онищенко, Олені Павленко, суд призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади на три роки.

З матеріалів судового засідання також відомо, що судді також частково задовольнили цивільний позов і стягнули з Онищенка і Павленко 536,6 мільйона гривень.

Як зазначають у ЦПК, справа Онищенка розглядалася заочно, бо він вже давно втік з України. У травні 2020 року суд в Німеччині відмовив у його екстрадиції, бо нібито існує значна ймовірність того, що в разі екстрадиції "не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах".

У Центрі протидії корупції додають, що у січні 2021 року Сполучені Штати Америки внесли Онищенка до санкційного списку за участь у "підтримуваній Росією мережі втручання у вибори президента США". У жовтні 2021 року стало відомо, що Онищенко нібито отримав російське громадянство.

Справа Онищенка: усі деталі

Як повідомляє Національне антикорупційне бюро України, Онищенко з пособниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через "псевдобіржі". Це завдало збитків державі на суму понад 1,613 мільярда гривень. 

5 липня 2016 року, коли депутат вже виїхав з України, Верховна Рада дала згоду на притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності.

Слідству відомо, що Онищенко причетний до розкрадання 1,6 мільярда гривень у період з 2013 по 2016 роки. "Укргазвидобування" зазнало збитків, які слідство оцінює в понад 740 мільйонів гривень. 

Обвинувальний акт у справі, яка стосується нардепа та його фінансового директора, Спеціальна антикорупційна прокуратура направила до суду у лютому 2019 року. 

У січні 2021 року прикордонники затримали на пункті пропуску "Бачівськ" екс-директора ТОВ "Надра Геоцентр" Сергія Свіченка, якого підозрють у "газовій справі" Онищенка.

Нагадаємо, 25 січня Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук колишнього бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана. Його підозрюють у причетності до організації схеми із розкрадання грошей "Укренерго".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.04.2024 10:33