Фото: t.me/nabudaily/3358

Понад 300 млн грн застави і не тільки: ВАКС обрав запобіжний захід підозрюваному у справі Пашинського

У вівторок, 13 лютого, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з організаторів схеми заволодіння арештованими нафтопродуктами вартістю майже мільярд гривень. За інформацією ЗМІ, йдеться про бізнес-партнера колишнього народного депутата України Сергія Пашинського — Сергія Тищенка.

Про це йдеться у повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За даними джерела, 13 лютого слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід підприємцю — одному з організаторів злочинної організації, яка заволоділа нафтопродуктами на загальну суму 967 мільйонів гривень. Кошти були арештовані у справі власника так званої групи компаній "Східно-Європейська паливно-енергетична компанія" (СЄПЕК).

Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 363,360 мільйонів гривень застави.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі зазначили, що у разі внесення застави на особу буде покладено такі процесуальні обов’язки:

  • прибувати до детектива, прокурора або суду за кожним викликом та вимогою; 
  • не відлучатися з міста Києва та Київської області без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти детектива, прокурора або суд про зміну свого місця проживання;
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, свідками у кримінальному провадженні та іншими особами з приводу повідомленої йому підозри, окрім захисників, детективів, прокурорів, слідчого судді, суду;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну;
  • носити електронний засіб контролю.

Що відомо про незаконне привласнення нафтопродуктів: деталі справи

Відомо, що у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка — олігарха часів Януковича, який утік з України до Росії. За даними слідства, ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. Тоді це держпідприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру екс-депутата.

Так, за вказівкою фігурантів справи посадовці цього підприємства сприяли продажу майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер Пашинського. Згодом ці нафтопродукти реалізовувались на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

"Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, держпідприємство здійснило відповідні постачання на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% із т. зв. "нафтопродуктів Курченка. Все решта — це були нафтопродукти закуплені у тієї ж групи компаній, яка, своєю чергою, закуповувала їх у РФ та Білорусі", — інформують в прес-центрі.

Фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на ЗСУ. Колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів.

За даними СБУ, у 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Проте весь обсяг нафтопродуктів та всі отримані від їх реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 мільйона гривень.

На даний час досудове розслідування триває. Екс-нардепу Сергію Пашинському та іншим зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найбільшим приватним постачальником зброї з початку війни стала компанія, пов’язана з колишнім народним депутатом Сергієм Пашинським. Раніше його підозрювали у корупції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.02.2024 22:13