Фото Facebook Олексія Тандира

Судді Тандиру, який збив на смерть нацгвардійця на блокпості в Києві, продовжили запобіжний захід

У вівторок, 13 лютого, Печерський райсуд Києва продовжив запобіжний захід судді Олексію Тандируякий на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії. Він перебуватиме у СІЗО до 12 квітня.

Про це повідомляє "Суспільне".

"13 лютого, під час розгляду клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу, Тандир подав клопотання про відвід прокурора", — йдеться у повідомленні.

За словами обвинуваченого, 19 грудня він звернувся до прокурора Михайла Доманіцького з заявою про бажання мобілізуватися.

"Я підлягаю мобілізації. В мене військове звання. Я давав присягу. Відомо те, що я ВЛК пройшов минулого року. Тому я не розумію, які обставини вже два місяці перевіряє прокурор. От у нас є відповідь з військової частини, куди я звертався і з громадської організації. З ТЦК є відповідь. А що робить прокурор?", — додав обвинувачений.

Своєю чергою прокурор зазначив, що досі не отримав відповіді від ТЦК.

"Навіть після отримання всіх відповідей немає зобов'язання у прокурора звернутися до суду", — пояснив Доманіцький.

Суддя відхилив клопотання про відвід прокурора і продовжив розгляд обрання запобіжного. Так, Олексій Тандир залишатиметься в СІЗО щонайменше до 12 квітня. Наступне засідання у цій справі заплановане на 5 березня.

Адвокат Олексія Тандири розповів "Суспільному", що на наступному засіданні він має намір звернутися до суду з клопотанням щодо мобілізації обвинуваченого.

Справа судді Тандира: що відомо

25 травня пізно ввечері суддя Макарівського райсуду Олексій Тандир їхав по проспекту Берестейському повз блокпост на своєму Lexus ES350. Він на швидкості збив нацгвардійця, який ніс службу на цьому блокпосту, потерпілий загинув на місці події. Після ДТП Олексій Тандир відмовлявся проходити тест на алкоголь, тож біологічні матеріали у нього взяли примусово. 27 травня Тандиру обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня без можливості внесення застави.

3 серпня у ДБР повідомили, завершили досудове розслідування щодо судді Олексія Тандира. Уже 18 серпня Печерський районний суд продовжив до 9 вересня запобіжний захід Тандиру. А 21 серпня справу судді передали до суду. Пізніше перебування Тандира під вартою продовжили до 4 листопада без права на заставу. Згодом йому продовжили запобіжний захід до 25 грудня. 20 грудня суд продовжив Тандиру перебування під вартою без права на заставу до 17 лютого.

Відомо, що родичі Тандира анонімно перерахували 18 тисяч гривень вдові загиблого нацгвардійця Анні Бондаренко. Жінка від грошей відмовилась, її адвокат передав кошти захисту підозрюваного у суді. Натомість адвокат колишнього судді натякнув, що сума переказів могла бути більшою.

Нагадаємо, суддя Олексій Тандир 6 грудня розлучився зі своєю дружиною Людмилою. Через кілька днів він переписав на неї квартиру у Святошинському районі Києва площею 68,8 кв. метрів і машиномісце. 12 грудня 2023 року Людмила Тандир переписала на екс-чоловіка свою земельну ділянку в Київській області площею 12 соток. Машина "Лексус", на якій суддя збив на смерть нацгвардійця, належала його дружині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 13.02.2024 17:50