Фото Facebook Олексія Тандира

Суд продовжив арешт судді Тандиру, який на смерть збив нацгвардійця на блокпості в Києві

У п'ятницю, 27 жовтня, у Києві Святошинський районний суд ухвалив залишити суддю Олексія Тандира під вартою, який на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії. Арешт продовжили ще на 48 діб, до 25 грудня.

Про це повідомляє Hromadske.

Зазначається, що цивільні позови подали дружина загиблого, його матір і батько щодо відшкодування моральної шкоди. Дружина попросила десять мільйонів відшкодування та по мільйону на кожного з трьох дітей. Олексій Тандир не визнав себе винним за тими обвинуваченнями прокурорів. Потім обвинувачений частково визнав, що своїми діями заподіяв шкоди потерпілим.

Під час засідання екссуддя заявив, що 25 травня, коли сталося ДТП, бувши тверезим, їхав трасою. Він стверджував, що скидав швидкість перед блокпостом та нібито вжив усіх заходів, щоб уникнути наїзду. Заявив, що Держбюро розслідувань "використало його справу для піару". І докази, зібрані ДБР, нібито "є сфабрикованими та не доводять його вини". 

​Сторона обвинувачення попросила продовжити строк тримання під вартою на два місяці. Прокурор пояснив це ризиком, що, перебуваючи на волі, екс-суддя зможе повпливати на свідків. Святошинський районний суд ухвалив залишити суддю Олексія Тандира під вартою до 25 грудня.

Справа судді Тандира: що відомо

25 травня пізно ввечері суддя Макарівського райсуду Олексій Тандир їхав по проспекту Берестейському повз блокпост на своєму Lexus ES350. Він на швидкості збив нацгвардійця, який ніс службу на цьому блокпосту, потерпілий загинув на місці події.

Після ДТП Олексій Тандир відмовлявся проходити тест на алкоголь, тож біологічні матеріали у нього взяли примусово. 27 травня Тандиру обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня без можливості внесення застави.

Крім того, встановлено, що суддя Олексій Тандир скоїв ДТП у стані алкогольного спʼяніння. Також він рухався зі швидкістю 100 км/годину. Таким є висновок судово-психологічної експертизи. Згодом у ДБР повідомили, що суддя Олексій Тандир може сісти за ґрати на 10 років, якщо його вину буде доведено.

Відомо, що родичі Тандира анонімно перерахували 18 тисяч гривень вдові загиблого нацгвардійця Анні Бондаренко. Жінка від грошей відмовилась, її адвокат передав кошти захисту підозрюваного у суді. Натомість адвокат колишнього судді натякнув, що сума переказів могла бути більшою.

Нагадаємо, 21 серпня прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо екс-судді Макарівського райсуду Олексія Тандира.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.10.2023 18:23