Експерти ООН з прав людини закликали владу США звільнити Аммара Аль-Балучі з в'язниці в Гуантанамо

02 БЕРЕЗНЯ 2018 15:40

Утримання пакистанця Аммара Аль-Балучі в американській в'язниці Гуантанамо є грубим порушенням міжнародного права.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

До такого висновку прийшли члени Робочої групи ООН з довільних затримань. Вони закликали владу США негайно звільнити в'язня і виплатити йому компенсацію за завдану шкоду.  

Аммар Аль-Балучі - один з ув'язнених в'язниці на військовій базі США в Гуантанамо. До приміщення туди Аль-Балучі протягом трьох з половиною років переводили з однієї секретної в'язниці в іншу, де піддавали знущанням і немислимим наругам.  

Експерти ООН дійшли висновку про те, що влада США утримує громадянина Пакістану Аммара Аль-Балучі у в'язниці Гуантанамо без всяких на те правових підстав. При цьому він позбавлений можливості захистити свої права в суді.  

«Аль-Балучі знаходиться в тюремному ув'язненні вже дуже тривалий час. До того ж в його справі проглядається дискримінаційний підхід. Так, цей в'язень не мав рівних зі стороною обвинувачення можливостей для підготовки свого захисту», - йдеться у висновках Робочої групи з безпідставних затримань.  

Експерти вважають, що знаходження Аль-Балучі на базі в Гуантанамо є серйозним порушенням 13 статей Загальної декларації прав людини і Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.  

Члени Робочої групи наголосили, що в'язні Гуантанамо, щодо яких є переконливі докази їх злочинної діяльності, повинні бути передані в руки правосуддя, в інші - звільнені. Експерти заявили, що довільне позбавлення людини свободи є злочином проти людяності.  

Вони нагадали, що тортури не можуть бути виправдані ні за яких обставин. Правозахисники закликали негайно звільнити пакистанця Аммара Аль-Балучі і виплатити йому компенсацію.  

Сьогодні члени Робочої групи ООН з довільних затримань знову звернулися з проханням до влади США дозволити їм відвідати в'язницю в Гуантанамо, нагадавши про невиконану обіцянку Вашингтону закрити цей центр тримання осіб, підозрюваних в тероризмі.

 

Світ, 02.03.2018 15:40