Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Екс-розвідник розповів, які місяці стануть вирішальними для України у війні з РФ

Російська армія перейшла від спроб широкомасштабного наступу в шести операційних районах до наступальних операцій на трьох напрямках. Там вони зосередили ударні сили та нові резерви. 

Таку заяву в ефірі телеканалу FREEДОМ зробив генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

Він, зокрема, прокоментував заяву головкома ЗСУ Олександра Сирського про активізацію ворога на Лиманському, Бахмутському та Покровському напрямках.

"Ми неодноразово говорили, що противник готує нові резерви — приблизно кілька армій — якраз до весни-літа цього року. І навіть не завершуючи цей процес, кидає вже у бій", — сказав Маломуж.

Генерал переконаний, що окупанти бачать для себе вікно можливостей, допоки не запрацювала чеська та інші ініціативи щодо постачання боєприпасів Україні, а в США не погоджено пакет допомоги для Києва.

"Саме цей період для них є основним для проведення наступальних операцій. Тому поспішають, кидають війська, навіть не зовсім навчені, але дуже багато", — зазначив він.

Маломуж додав, що наразі загарбники намагаються розв’язувати завдання на тактичному рівні. Для розгортання стратегічних наступальних операцій у росіян поки недостатньо ресурсів, але вони їх активно збирають.

"Видали нові накази по лінії міноборони щодо мобілізації приблизно 300 тисяч осіб. Це шляхом активного вербування по всій території Російської Федерації, зняття низки підрозділів з інших військових округів по всій Росії. І, звичайно, направлення спеціальних підготовлених груп з боку низки напрямків, які раніше перекривалися", — сказав Маломуж.

Екс-розвідник переконаний, що Україна не чекатиме на дії росіян — вона готується до контрудару, зводить укріплень, а також у великих кількостях знищує і живу силу, і техніку окупантів. При цьому українське командування готує нову стратегію.

"Травень-червень будуть вирішальними для нас і в плані [постачання] озброєння, техніки, боєприпасів, і, звичайно, переходу до нової тактики ведення війни. Тому ворог сьогодні поспішає, допоки ми ще не повнокровно підготувалися до таких системних стратегічних операцій", — резюмував Микола Маломуж.

За даними Financial Times, Російська Федерація готується до нового масштабного наступу влітку на Сході та Півдні України. Під загрозою перебувають Донецька, Херсонська, Луганська та Запорізька області. Також аналітики не виключають штурми у напрямку Харкова та спроби захопити Київ.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Харків залишається "бажаною ціллю" для росіян. Проте місто надійно захищене від сухопутного вторгнення російських військ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.04.2024 18:59