Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Може спробувати штурмувати Харків: у Financial Times анонсували масштабний наступ Росії

Російська Федерація готується до нового масштабного наступу влітку на Сході та Півдні України. Під загрозою перебувають Донецька, Херсонська, Луганська та Запорізька області. Також аналітики не виключають штурми у напрямку Харкова та спроби захопити Київ.

Про це пише видання Financial Times із посиланням на українських і західних офіційних осіб.

Вони зазначили виданню, що РФ, можливо, готується до широкомасштабного наступу наприкінці весни або влітку. Окупанти сподіваються захопити більшу частину Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей. 

"Офіційні особи в Києві також занепокоєні тим, що Москва може планувати напад на Харків, друге за величиною місто України на північному сході. Вона мобілізує сотні тисяч військових і обстрілює місто ракетами, готуючись до цього", — йдеться в публікації FT.

Один із західних чиновників наголосив, що російські шанси на оперативні прориви з обох боків є невеликими.

"Цього тижня президент Володимир Зеленський попередив про зниження потенціалу протиповітряної оборони його країни після ударів РФ по українській енергетичній інфраструктурі. Українські чиновники звернулися до західних партнерів з проханням надати більше систем ППО Patriot і SAMP/T, а також боєприпасів, але отримали відмову", — зазначає видання.

FT також підкреслює, що Україна після невдалого літнього контрнаступу змінює тактику і переходить до "активної оборони". За словами неназваного чиновника, така стратегія передбачає не тільки утримання оборонних ліній, а й пошук слабких місць у ворога у поєднанні з дальніми повітряними ударами. На думку аналітиків, це дасть змогу Києву наростити свої сили цього року та підготуватися до 2025-го, "коли контрнаступ матиме більше шансів".

У публікації FT зазначили, що наразі основні зусилля РФ зосереджені навколо міста Часів Яр: воно розташоване на вершині пагорба лише за 15 кілометрів на захід від Бахмута.

"Імовірно, це буде важливий бій. Часів Яр розташований на оборонній височині. Якщо Росія візьме місто, вона потенційно може збільшити швидкість просування вглиб Донецької області в рамках очікуваного літнього наступу", — заявив Роб Лі, старший науковий співробітник програми Євразії Інституту зовнішньої політики.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Харків залишається "бажаною ціллю" для росіян. Проте місто надійно захищене від сухопутного вторгнення російських військ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.04.2024 18:59