Дмитро Вербицький. Джерело: parlament.ua

Екс-заступник генпрокурора Вербицький міг незаконно збагатитися на майже 29 млн гривень, — НАЗК

Під час моніторингу способу життя колишнього заступника Генерального прокурора України Дмитра Вербицького Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення. Йдеться про його незаконне збагачення на майже 29 мільйонів гривень.

Про це йдеться на сайті агентства.

Зокрема, НАЗК встановило, що за дорученням службовця пов’язані з ним особи набули таких необґрунтованих активів:

  • автомобіль LEXUS ES 300H вартістю понад 960 тисяч гривень; 
  • автомобіль LEXUS NX 300H вартістю понад 480 тисяч гривень;
  • автомобіль PORSCHE MACAN T вартістю 3,5 мільйона гривень;
  • будинок та земельна ділянка в Києві вартістю 16,3 мільйона гривень;
  • будинок та земельна ділянка в Одесі вартістю 10 мільйонів гривень;
  • квартира та земельна ділянка в Анталії (Туреччина) вартістю 3,9 мільйона гривень;

Крім того, як зазначає НАЗК, не встановлено законних джерел походження готівкових коштів службовця на понад 2 мільйони гривень, а також криптовалюти Tether (USDT).

"Матеріали стосовно колишнього заступника Генерального прокурора направлено до Національного антикорупційного бюро України для приєднання їх до матеріалів кримінального провадження та проведення досудового розслідування", — додали у НАЗК.

Справа Дмитра Вербицького

Розслідувачі проекту "Схеми" виявили, що заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький живе в будинку в елітному котеджному містечку "Коник" у Києві. Його племінник придбав це житло за довіреністю від одеського бізнесмена за понад два мільйони гривень — що до ринкових цін є заниженою у шість разів вартістю.

Згодом з'ясувалося, що дівчина Вербицького Христина Ільницька цього року отримала у власність майно, вартість якого сягає щонайменше 52 мільйони гривень. Зокрема, Ільницька придбала будинок в елітному котеджному містечку "Коник" в Києві площею 240 квадратних метрів ринковою вартістю 1,2 мільйона доларів (48 мільйонів гривень). До того ж вона придбала автомобіль Porsche Macan T 2023 року випуску вартістю 100 тисяч доларів (близько 4 мільйонів гривень) та стала власницею салону краси у столиці.

Нагадаємо, нещодавно генеральний прокурор Андрій Костін призначив службове розслідування щодо майнового стану його заступника Дмитра Вербицького. Службове розслідування було призначене після того, як у ЗМІ оприлюднили факти щодо чималих статків його заступника. Він наголосив, що дуже серйозно ставиться до журналістських розслідувань.

Варто зазначити, що 1 липня Дмитра Вербицького, який обіймав посаду заступника генерального прокурора, звільнили з посади.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.07.2024 22:31