Петро Котін. Джерело: Facebook

"Енергоатом" планує створити український хаб ядерних технологій

Президент "Енергоатому" Петро Котін узяв участь у Всесвітній ядерній виставці (WNE). Під час свого виступу на панельній дискусії він розповів про нові реакторні програми, які діють в Україні.

Про це повідомив сайт "Енергоатому". Петро Котін зазначив, що Україна має добре розвинену ядерноенергетичну програму.

Зокрема, в "Енергоатому" є потенціал і досвід безпечної експлуатації атомних електростанцій, які довели свою надійність під час варварської війни, розв’язаної Росією проти України.

"Зараз атомна енергетика забезпечує понад 55% загальної потреби в електроенергії держави. Нова Енергетична стратегія України відводить особливу роль атомній енергетиці для досягнення вуглецевої нейтральності енергетичного сектору до 2050 року. Стратегія передбачає розвиток сучасної та безпечної "зеленої" й атомної генерації на основі новітніх технологій, зокрема, шляхом розгортання реакторів AP1000 і малих модульних реакторів", — розповів Котін.

За словами очільника "Енергоатому", Україна має амбітні плани щодо збільшення ядерних потужностей із нинішніх 13,8 ГВт до понад 20 ГВт. Такі цілі можна досягнути шляхом реалізації проектів:

  • завершення будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС;
  • будівництво двох енергоблоків Westinghouse AP1000 на Хмельницькій АЕС;
  • розгортання малих модульних реакторів і мікрореакторів.

"Ми плануємо створити український хаб ядерних технологій, включаючи машинобудування та комерційне виробництво основного обладнання та комплектувальних для ядерних реакторів. Впровадження інноваційних ядерних технологій зробить Україну лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом та власними технологічними рішеннями. Відчутного успіху в цих проєктах можна очікувати тоді, коли ми повністю виженемо агресора з нашої землі, яку зараз героїчно боронять Збройні сили України", — наголосив Петро Котін.

Реалізація цієї дорожньої карти дозволить досягнути довгострокових енергетичних цілей, збільшити обсяг безвуглецевої атомної генерації та зберегти її домінантну частку в загальному енергетичному балансі.

Нагадаємо, 20 листопада Петро Котін заявляв, що до електромережі достроково під'єднали ще один енергоблок АЕС. Відтепер всі дев’ять енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на повній потужності, виробляючи понад половину всієї електроенергії України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.12.2023 16:20