Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Естонський Генштаб заявив, що Росія володіє ініціативою у війні, але є нюанс

Російська Федерація зберігає ініціативу у війні проти України, але без суттєвого прогресу на полі бою. Водночас російський диктатор Володимир Путін дуже далекий від досягнення своїх військових цілей.

Таку заяву зробив начальник Генерального штабу в Естонії Ееро Ребо, пише ERR. Військовий наголосив, що основні зусилля РФ на Донецькому напрямку спрямовані на захоплення Авдіївки. Також активні бойові дії тривають на Бахмутському та Донецькому напрямках.

"Протягом деякого часу в Авдіївці були сигнали про те, що всередині населеного пункту були помічені маневрові або розвідувальні підрозділи. Але вони не змогли організувати облогу українців. По суті, там тривають запеклі бої, але тактична ситуація особливо не змінилася", — заявив Ребо.

Начальник естонського Генштабу підкреслив, що на Запорізькому і Херсонському напрямках російська армія продовжує наступ на звільнені Україною території.

ЗСУ продовжують утримувати створений на березі Дніпра плацдарм, за який тривають бої.

Що відбувається на Харківському напрямку

За словами Ребо, ситуація на північному напрямку фронту істотно не змінилася. Російські збройні сили продовжують показувати чисельну присутність у Курській та Брянській областях і, ймовірно, рано чи пізно наважаться здійснити звідти масований наступ.

Також, за даними Генштабу Естонії, на Куп'янському та Лиманському напрямках Росія активно використовує авіаційну та артилерійську підтримку. Полковник заважив, що попри російську ініціативу, прогрес був дуже незначним.

Ребо переконаний, що залишається ймовірність того, що найближчими тижнями будуть здійснені напади на прикордонні з Бєлгородською та Харківською областями райони, з метою ще більше зосередити увагу українців до охорони кордону.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, міністр оборони Рустем Умєров написав своїм колегам з Європейського Союзу відповідного листа, в якому описав величезну чисельну перевагу, з якою стикаються українські війська, намагаючись відбити нові напади Росії. Він вказав, що Україна не може випускати понад 2 000 снарядів на день для лінії фронту, яка простягається на 1 500 кілометрів. Це менше третини боєприпасів, які використовує Росія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.02.2024 23:53