Фото ілюстративне. Джерело: eadaily

Евакуацію українців зі Сектору Гази ще не розпочали: посол України в Ізраїлі розповів, скільки заявок отримали

Вивезення українців, які опинилися під загрозою обстрілів у Секторі Гази, наразі ще не розпочали. Це пов’язано з тим, що закритий пункт пропуску з Єгиптом. На евакуацію записалися понад 200 людей, цифра росте щогодини.

Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

За його словами, евакуація зі Сектора Гази ще не розпочалася, бо єдиний пункт пропуску на Єгипет — Рафах — залишається закритим. Водночас міністерство закордонних справ Єгипту заявило, що пункт пропуску зі Сектора Гази Рафах був відкритий весь час із 7 жовтня, та закликає Ізраїль не бити по ньому, щоби пункт зміг нормально працювати.

Посольство України не може вплинути на роботу пункту пропуску, так само як інші посольства нічого не можуть зробити. Ні європейські країни, ні США досі не евакуювали жодного свого громадянина з Сектора Гази — навіть співробітників своїх посольств.

За словами Корнійчука, кількість людей, які записалися на евакуацію зі Сектора Гази, збільшується щогодини. Зранку 12 жовтня їх було 250. Потім посольство зрозуміло, що не зможемо забрати тих, які мають лише посвідки на постійне проживання в Україні. Евакуюватимуть лише громадян — таких близько 220. Це переважно жінки, які вийшли заміж за палестинців, ті колись навчалися в Україні. Їхні діти набули громадянства України. Зараз посольство працює з цими жінками та дітьми. Списки передані єгипетській стороні та погоджені.

Посол стверджує, що в України все готове для евакуації. Співробітники українського посольства у Єгипті готові зустріти людей будь-коли, перевірити документи — чи потрібно їх поновити тощо.

"Проблема в тому, що йде пінг-понг. Єгиптяни кажуть, що ХАМАС з боку Сектора Гази не пускає, а ХАМАС каже, що єгиптяни не пускають. Де правда, незрозуміло", — зазначив Корнійчук.

Держсекретар США Ентоні Блінкен порушив це питання перед прем'єр-міністром Ізраїлю Нетаньяху. Оскільки, якщо розпочнеться ізраїльська наземна операція, про яку наразі не оголошували офіційно, то "шкодувати не будуть нікого". Виникне величезний ризик, що іноземні громадяни, зокрема, українці, перебуватимуть під обстрілами. Вони вже під обстрілами, додав Корнійчук.

Посол також підтвердив інформацію, про яку говорив днем раніше: ситуація в центральному Ізраїлі відносно спокійна, авіасполучення не перекривали, однак квитки подорожчали. Перший евакуаційний рейс з Ізраїлю з 200 українцями, як відомо, відбудеться 14 жовтня. Він вирушить до Румунії. Наступний рейс теж відбудеться до Румунії 15 жовтня — люди реєструються на цей літак.

Нагадаємо, що посольство України в Ізраїлі надає допомогу найбільш вразливим верствам населення. Зокрема, йдеться про громадян, які перебували на лікуванні, громадян з дітьми, які приїхати тимчасово, туристів, у яких скасували рейси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.10.2023 18:15