Фото: "Новинарня"

Фаріон розповсюдила персональні дані студента з Криму: омбудсмен звернувся до СБУ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України з проханням відреагувати на розголошення екс-депутаткою Іриною Фаріон персональних даних проукраїнського студента із Криму.

Про це він повідомив у Telegram.

"Персональні дані в умовах війни — не абстракція, а захист життя і свободи! 8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму. А вже сьогодні стало відомо, що юнаком "займається" окупаційний "Центр боротьби з екстремізмом" російського Міністра внутрішніх справ", — написав Лубінець у Telegram.

Також він додав, що Фаріон мала б знати про важливість захисту персональних даних. 

"Однак, ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа", — заявив омбудсман.

За його словами, Фаріон із одного боку вчиняла кримінальний злочин, з іншого боку, підіграла окупантам.

"Тож я у зв’язку з фактом розголошення конфіденційної інформації звернувся до Служби безпеки України для належного реагування! Аби дії громадянки України проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку. Ніхто не повинен нехтувати безпекою інших громадян!", — наголосив він.

Що відомо про мовний скандал з Іриною Фаріон

Фаріон під час інтерв'ю з журналісткою Яніною Соколовою звинуватила військових, зокрема, бійців "Азова", через те, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати їх українцями. Її висловлювання традиційно викликали немалий резонанс у суспільстві.

На це їй жорстко та в нецензурній формі відповів колишній командир "Азова" Максим Жорін, заявивши, що її діяльність є далеко не бездоганною. А заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв закликав Службу безпеки України перевірити висловлювання.

Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також не залишився осторонь конфлікту і наголосив, що поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери, — це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України.

У Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал. У відомстві заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. Проте рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

Нагадаємо, 13 листопада у тимчасово окупованому Криму росіяни затримали проукраїнського студента, який висловив підтримку мовознавиці та екс-нардепці Ірині Фаріон після гучного мовного скандалу. Згодом вона виклала лист хлопця у соцмережах. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 13.11.2023 15:55