Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Фіцо заявив, що в Україні воюють "нацистські війська": Київ відреагував

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо відзначився черговою скандальною заявою про Україну. Так, за його словами, в Україні буцімто діють "нацистські та фашистські" війська, а "міжнародна спільнота цього нібито не помічає".

Таку заяву він зробив під час відвідування Музею Голокосту у словацькому місті Середь, передає TASR.

"Ми всі говоримо про фашизм, нацизм, і при цьому мовчки миримося з тим, що по Україні ходять підрозділи, які мають дуже чіткий ярлик, який пов’язаний з рухами, які ми сьогодні вважаємо небезпечними й забороненими. Оскільки це геополітична битва, це нікого не хвилює", — заявив прем'єр Словаччини.

На його думку, "міжнародна спільнота має визнати, що не можна допустити, щоб в Україні воювали війська, які використовують нацистські позначення, які часто так себе поводять".

Реакція України

Київ вже відреагував на скандальну заяву проросійського політика. Так, речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий заявив, що Київ розчарований заявою словацького прем'єра на адресу українських воїнів, яка йде всупереч теперішньому рівню довіри та взаємодії між країнами.

"Українські воїни нині захищають своїх рідних, домівки та країну, а також всю Європу та вільний світ від російських загарбників, позначених латинськими літерами "Z" — символом фашистської естетики сучасної Росії. Для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті", — наголосив Тихий. 

Він також пригадав, що у XX столітті український народ теж зазнав багатомільйонних втрат у боротьбі з нацизмом, а також історію Голокосту.

"Розраховуємо на обʼєднання зусиль Словаччини та всіх наших європейських партнерів у протидії новітньому російському злу, яке принесло на українську землю звірства, небачені з часів Другої світової війни. Залишаємося налаштованими на подальший конструктивний діалог, який відповідає традиційно теплим і добросусідським відносинам між словацьким і українським народами", — резюмував речник МЗС.

Нагадаємо, наприкінці липня Роберт Фіцо під час зустрічі з послом України Мирославом Кастраном пригрозив йому наслідками, якщо Київ не відновить транзит нафти російського "Лукойлу". Водночас Україна наполягає, що нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. Угорщина та Словаччина ж стверджують, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2024 23:40