Роберт Фіцо. Джерело: Facebook-сторінка прем'єр-міністра Словаччини

Фіцо пригрозив Україні жорсткими кроками у відповідь через відсутність транзиту російської нафти

У понеділок, 29 липня, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зустрівся з послом України Мирославом Кастраном. Він пригрозив йому наслідками, якщо Київ не відновить транзит нафти російського "Лукойлу".

Про це Роберт Фіцо заявив під час звернення, яке опублікував на своїй Facebook-сторінці. Він повідомив, що обговорив питання постачань "Лукойлу" з послом України Мирославом Кастраном, на зустрічі також були присутні міністр закордонних справ Юрай Бланар і державний секретар Марек Ешток.

"Якщо транзит російської нафти через Україну не відновлять найближчим часом, Slovnaft не продовжить постачання дизельного пального в Україну, яке покриває десяту частину українського споживання", — заявив він.

Фіцо додав, що відновлення постачань російської нафти пов’язане з "технічним рішенням", але воно має відбуватися за участю декількох країн.

"Європейський Союз, якщо він хоче вийти з-під тотального впливу США, має подумати про форми співпраці з Російською Федерацією, які повинні передбачати співпрацю в галузі стратегічної сировини", — вважає словацький прем’єр-міністр.

Угорщина та Словаччина отримали винятки із загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Але Київ нещодавно розпорядився припинити транзит нафтопродуктів компанії "Лукойл" через нафтопровід "Дружба".

Україна наполягає, що нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. Угорщина та Словаччина ж стверджують, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку.

Нагадаємо, що 26 липня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів телефонну розмову з українським візаві Денисом Шмигалем. Він запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.07.2024 19:18