Фото: "Риа Новости"

"Будемо змушені реагувати": Словаччина пригрозила Україні через заборону транзиту російської нафти

Президент Словаччини Петер Пеллегріні та міністр оборони Роберт Калиняк жорстко розкритикували рішення України щодо заборони транзиту російської нафти компанії "Лукойл".

Про це повідомило видання Denník N.

Зокрема, очільник оборонного відомства Словаччини заявив, що Київ "багато чим ризикує" та назвав дії української влади "безвідповідальними".

Водночас словацький лідер наголосив, що його країна може застосувати "невизначені взаємні заходи", якщо питання транзиту нафти не врегулюється, та нагадав, що Словаччина допомагає Україні з реверсом газу та постачанням електроенергії.

"Якщо ситуація не покращиться, нам доведеться реагувати", — заявив президент Словаччини.

До того ж Пеллегріні додав, його країна не заслуговує на таке ставлення з боку України.

Нагадаємо, 18 липня Україна зупинила транзит російської нафти через південну гілку нафтопроводу "Дружба", який йшов до Угорщини та Словаччини. Це сталось через посилення санкцій України проти компанії "Лукойл".

Згодом міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що обурений рішенням України щодо припинення транзиту нафти російської компанії "Лукойл" та наголосив, що це загрожує безпеці енергопостачання його країни та Словаччини. Він також зазначив, що постачання нафти до Угорщини неможливо фізично вирішити без постачання з Росії, тому що немає іншого альтернативного маршруту транспортування та іншого трубопроводу, який веде до Угорщини з будь-якого іншого місця і міг би постачати достатню кількість нафти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.07.2024 17:58