Роберт Фіцо та Денис Шмигаль. Джерело: Telegram-канал прем'єр-міністра України

Фіцо запропонував Шмигалю рішення щодо транзиту нафти "Лукойлу"

У п’ятницю, 26 липня, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів телефонну розмову з українським візаві Денисом Шмигалем. Він запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну.

Про це повідомила словацька інформаційна агенція TASR. Там зазначили, що під час розмови Фіцо запропонував українському колезі "технічне рішення" транзиту російської нафти, "в якому мали би взяти участь декілька держав, зокрема Словаччина".

"Відновлення транзиту частини російської нафти є надзвичайно важливим для нафтопереробного заводу Slovneft, оскільки альтернативні джерела нафти є дорожчими та можуть бути технологічно непридатними", — наголосили в уряді Словаччини.

Там додали, що в найближчі години та дні "триватимуть інтенсивні переговори на найвищому політичному та професійному рівні". Подробиць запропонованого рішення словацька сторона не розкрила.

Угорщина та Словаччина отримали винятки з загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Але Київ нещодавно розпорядився припинити транзит нафтопродуктів компанії "Лукойл" через нафтопровід "Дружба".

Україна наполягає, що нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. Угорщина та Словаччина ж кажуть, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку.

Нагадаємо, що 24 липня президент Словаччини Петер Пеллегріні та міністр оборони Роберт Калиняк жорстко розкритикували рішення України щодо заборони транзиту російської нафти компанії "Лукойл".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.07.2024 20:19