Фото: СБУ

Фінансував Росгвардію в Криму: СБУ затримала помічника Шуфрича

Працівники Служби безпеки затримала помічника народного депутата Нестора Шуфрича, якого підозрюють у фінансуванні Росгвардії у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Зазначається, що зловмисник відповідав за юридичні аспекти оборудки. Зокрема, він займався укладанням договору із структурами Росгвардії на охорону підконтрольної нардепу елітної нерухомості в Криму.

Як встановило слідство, всього за три місяці на рахунки окупантів було переведено понад пів мільйона російських рублів. Призначення платежів — надання "послуг воєнізованої охорони" об’єктів народного депутата на території півострова.

"За результатами проведених заходів слідчі та оперативники СБУ затримали бізнес-партнера Шуфрича та повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України)", — йдеться у повідомленні.

Зловмиснику загрожує до восьми років тюрми з конфіскацією майна.

Що відомо про справу Шуфрича

Співробітники Служби безпеки України затримали народного депутата Нестора Шуфрича у нього вдома у селі Козин Київської області. 15 вересня 2023 року відбулося понад 50 обшуків у кримінальній справі Шуфрича. Під час обшуків виявили заборонену російську символіку та нагороди. Виявляється, він зберігав удома георгіївські стрічки, медалі та кітелі збройних сил Російської Федерації.

Також Служба безпеки України виявила документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей. Він передбачає перейменування цих областей України у так звані "краї", широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту. Під документом, який датований липнем 2014 року, стоять підписи позбавленого нині українського громадянства колишнього нардепа Віктора Медведчука та самого Шуфрича.

Нестор Шуфрич — український проросійський політик, народний депутат України від забороненої партії ОПЗЖ, голова Комітету ВРУ з питань свободи слова. Був членом Партії регіонів.

За інформацією журналіста Бутусова, Шуфрич є фігурантом справи російської шпигунської мережі, створеної співробітником ФСБ РФ та колишнім народним депутатом України Володимиром Сівковичем. Як відомо, у Верховну Раду України Нестор Шуфрич потрапив від проросійської партії ОПЗЖ, яка зараз перебуває під забороною.

Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань та Офісом Генпрокурора зібрала доказову базу про антиукраїнську діяльність чинного народного депутата Нестора Шуфрича. Йому повідомлено про підозру у державній зраді.

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід нардепу Нестору Шуфричу. Йому призначили тримання під вартою на два місяці без внесення застави.

Нагадаємо, 8 лютого 2024 року працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) спільно зі Службою безпеки України (СБУ) задокументували нові докази антиукраїнської діяльності народного депутата від забороненої партії "ОПЗЖ" Нестора Шуфрича, який вже підозрюється у державній зраді. Зокрема, Шуфрич платив гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості на території півострова. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 18.04.2024 16:35