Фінляндія та Швеція підписали договір про вступ до НАТО

05 ЛИПНЯ 2022 12:29

У вівторок, 5 липня, керівництво НАТО підписало протокол про вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу. Під час підписання були присутні глави міністерств закордонних справ обох країн — вони також поставили свої підписи під документом.

Про це передає TrueUA із посиланням на фінські ЗМІ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відкрив церемонію підписання протоколу про приєднання словами: "Це історичний момент".

Тепер сторони мають узгодити умови вступу. Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО, коли парламенти всіх країн-членів НАТО ратифікують це рішення. Раніше Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що НАТО має намір розпочати роботу якнайшвидше з парламентами держав, що входять до Альянсу, з метою прискорити ратифікацію вступу Швеції та Фінляндії до цього оборонного союзу.

Нагадаємо, 18 травня Фінляндія та Швеція подали заявки на членство в НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг назвав це рішення "історичним кроком", адже Швеція принципово не вступала у військові союзи понад 200 років, а Фінляндія зберігала нейтралітет із Другої світової війни.

Однак перешкодою для вступу шведів та фінів до НАТО стала Туреччина, яка заблокувала початок переговорів. Вона поставила під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

28 червня стало відомо, що Туреччина погодилася на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО.

4 липня Фінляндія та Швеція завершили переговори про вступ у НАТО.

Світ, 05.07.2022 12:29