Форум у Давосі, обстріл Дніпра та переговори зі Штайнмаєром: звернення Зеленського

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців наприкінці 328-го дня війни. Очільник держави розповів про українську формулу миру на економічному форумі у Давосі, наслідки обстрілу житлового будинку у Дніпрі та переговори із Федеральним президентом Німеччини Штайнмаєром.

Форум у Давосі

"Почалася сьогодні робота щорічного форуму у Давосі, традиційно потужного глобального політичного й економічного майданчика. Світ чує Україну в Давосі — там знають, що Росія зробила з Дніпром, знають, що терористи роблять із Херсоном, із Харковом, із нашим Донбасом та іншими територіями, на які Росія принесла смерть. І ми лобіюємо посилення глобального тиску на державу-терориста"— повідомив він.

Зеленський наголосив, що впевнений, що за підсумками цього тижня у світі стане більше активних і впливових прибічників створення трибуналу щодо російської агресії та спецмеханізму для компенсації збитків від війни коштом російських активів.

Також він повідомив, що перша леді України 17 січня представила у Давосі українську формулу миру, включно з принциповим пунктом про справедливість. 

"А це передбачає повну відповідальність російських терористів за все скоєне. І підтримка світом нашої дипломатичної ініціативи дуже відчувається. Ми робимо все, щоб ця підтримка стала справді глобальною і щоб кроки для завершення російської агресії та повернення безпеки були здійснені усіма впливовими учасниками міжнародних відносин"— поінформував президент.

Наслідки обстрілу Дніпра

"Завершилася рятувальна операція в Дніпрі. 79 людей були поранені або травмовані цим російським ударом. У переліку загиблих – 45 українців і українок, серед них шестеро дітей, зокрема хлопчик, якому було всього лише 11 місяців... Малі діти й мирні люди для Росії вороги. Очевидно, це могло статися лише тому, що Росія перетворилася на ворога всього людства. Я дякую кожному й кожній у світі, хто нам допомагає захищатися від терору!" — повідомив Зеленський.

Patriot від Нідерландів й переговори зі Штайнмаєром

Зеленський підтвердив, що Україні буде надана ще одна батарея Patriot.

"Тобто маємо вже три гарантовані батареї. Але це тільки початок. Працюємо над новими рішеннями для зміцнення нашої ППО", — зауважив він.

Також президент повідомив, що обговорив у вівторок оборонну співпрацю з Федеральним президентом Німеччини Штайнмаєром.

"Активно готуємося до нової зустрічі у форматі "Рамштайн". Готуємо й нові важливі дипломатичні кроки — обговорили їх сьогодні також"— резюмував він.

Нагадаємо, що перша леді Олена Зеленська у Давосі передасть віце-прем'єру Китаю Лю Хе листа від президента України Володимира Зеленського. Також листи від українського гаранта отримають ще декілька європейських лідерів.

Політика, 17.01.2023 23:08