Фото: МЗС України

Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію, яка засуджує серйозні порушення Росією прав людини на окупованих територіях України

Генеральна асамблея ООН пізно ввечері 19 грудня ухвалила оновлену резолюцію, яка засуджує серйозні порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. У соцмережі Х він привітав ухвалення документа.

Оновлена резолюція ГА ООН вимагає від Росії припинити примусову депортацію та забезпечити безпечне повернення всіх українських дітей і цивільних заручників.

"Це одні з найжахливіших злочинів, і їх необхідно припинити", — наголосив Кулеба.

Зазначимо, що у лютому поточного року надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила резолюцію "Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні". "За" проголосувала — 141 держава, "проти" — 7, утрималися — 32. Крім Росії, "проти" виступили Білорусь, Північна Корея, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Сирія. Серед тих, хто утримався — Китай, Індія, Пакистан, Куба, Іран, Казахстан, Вірменія, Південна Африка. 

Резолюція, що складалася з одинадцяти пунктів, "наголошує на необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні відповідно до принципів Статуту ООН" і закликає держави-члени та міжнародні організації "подвоїти підтримку дипломатичних зусиль", спрямованих на це.

Документ підтверджує свою відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і повторює вимогу до російської федерації "негайно, повністю і беззастережно" вивести всі свої збройні сили з території України й припинити бойові дії.

Нагадаємо, 2 березня 2022 року ГА ООН ухвалила резолюцію "Агресія проти України", яка засуджує вторгнення Росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території. Резолюцію підтримали 143 країни. 

24 березня 2022 року Генасамблея ухвалила резолюцію "Гуманітарні наслідки агресії проти України", за яку проголосували 140 країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 
Війна, 20.12.2023 01:01