Фото: Офіс генпрокурора

Генпрокурор Костін різко розкритикував Монголію за відмову заарештувати Путіна

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що відмовою від арешту російського диктатора Володимира Путіна Монголія свідомо поставила під удар свою міжнародну суб'єктність.

Таку заяву Костіна оприлюднила прес-служба Офісу генпрокурора. Зокрема, на думку Костіна, Путін принизив Монголію, "цинічно використавши її як розмінну монету у своїй геополітичній грі".

"Хотів би нагадати представникам влади цієї країни, що здатність дотримуватися своїх зобовʼязань за міжнародним правом — це один з основних критеріїв належності держави до цивілізованого світу. Світу, який цінує людське життя та свободу. Надання гарантій безпеки злочинцеві підриває саму суть глобальної правової системи і серйозно порушує цінності демократичних країн. Відмовою від арешту Путіна Монголія свідомо поставила під удар свою міжнародну суб'єктність", — зауважив він.

Генпрокурор додав, що "Україна добре знає, якою дорогою ціною дається незалежність", і міжнародне право існує для того, аби народи не платили кровʼю за свою свободу, як зараз це роблять українці.

"Ми продовжимо активну співпрацю з міжнародними партнерами, щоб забезпечити покарання для воєнних злочинців і відновити справедливість для всіх, хто постраждав від російської агресії", — резюмував він.

Нагадаємо, 2 вересня російський диктатор Володимир Путін прибув до Монголії з візитом. Там його мали б заарештувати за ордером Міжнародного кримінального суду, але не зробили цього. Натомість 3 вересня очільник Кремля зустрівся із президентом Монголії Ухнаагійном Хурелсухом.

Як відомо, Монголія ратифікувала Римський статут ще понад 20 років тому. Тому країна має підкорятися рішенням Міжнародного кримінального суду, який 2023 року видав ордер на арешт Путіна. Підставою стало те, що його підозрюють у причетності до депортації українських дітей на територію Росії. Крім Путіна, ордер на арешт також видали стосовно дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової.

Варто зауважити, що Європейський Союз нагадав Монголії про обов’язок заарештувати Володимира Путіна відповідно до ордера Міжнародного кримінального суду. З цього приводу ЄС передав свою офіційну позицію, яка стосується візиту воєнного злочинця в цю країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.09.2024 14:57