Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Путін прилетів до Монголії: посилюються заклики заарештувати диктатора (відео)

У понеділок, 2 вересня, російський диктатор Володимир Путін прибув до Монголії з візитом. Там його мали би заарештувати за ордером Міжнародного кримінального суду. Однак цього, найімовірніше, не станеться.

Про приліт Путіна повідомили російській пропагандистські інформаційні ресурси. Літак із Путіним приземлився у Монголії.

Як відомо, Монголія ратифікувала Римський статут ще понад 20 років тому. Тому країна має підкорятися рішенням Міжнародного кримінального суду, який 2023 року видав ордер на арешт Путіна. Підставою стало те, що його підозрюють у причетності до депортації українських дітей на територію Росії. Крім Путіна, ордер на арешт також видали стосовно дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової.

Путін уперше більш ніж за рік відвідав країну, яка ратифікувала Римський статут. За інформацією західних журналістів, Путін отримав від Монголії запевнення, що його не заарештують.

Прес-служба Кремля зазначила, що Путін приїхав до Монголії на запрошення президента Ухнагійна Хурелсуха. Його візит пов'язаний з роковинами "перемоги радянських і монгольських сил над японцями на річці Халхін-Гол".

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликає Монголію заарештувати Путіна.

"Монголія порушить свої міжнародні зобов'язання як член Міжнародного кримінального суду, якщо дозволить Володимиру Путіну відвідати країну, не заарештувавши його. Прийом Путіна, який переховується, стане не тільки образою для численних жертв злочинів російських військ, але й підірве важливий принцип, за яким ніхто, незалежно від того, наскільки він сильний, не стоїть вище від закону", — наголосила старша радниця з питань міжнародного правосуддя Human Rights Watch Марія Елена Віньолі,

Під стінами будинку уряду, на будівлю якого прикріпили російську символіку до приїзду Путіна, напередодні відбулася акція протесту. Громадяни Монголії вийшла з українськими прапорами та плакатами, де закликали свій уряд заарештувати російського диктатора за воєнні злочини.

Нагадаємо, що Європейський Союз нагадав Монголії про обов’язок заарештувати Володимира Путіна відповідно до ордера Міжнародного кримінального суду. З цього приводу ЄС передав свою офіційну позицію, яка стосується візиту воєнного злочинця в цю країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.09.2024 18:28