Генсек ООН: сучасні конфлікти підживлюються ззовні

21 ГРУДНЯ 2017 11:56

Число загроз у світі не тільки зростає, змінюється їх характер. Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи в середу на засіданні Ради Безпеки. Зміна клімату, нестача прісної води, нерівність, ізоляція і маргіналізація окремих груп населення, кібербезпека. Як підкреслив Генсек, ці та інші проблеми набувають все більш широких масштабів, предає TrueUA з посиланням на UN.  

«Збройних конфліктів в цілому стало менше, але на Близькому Сході і деяких регіонах Африки їх число зростає. Конфлікти все складніше піддаються врегулюванню і стають більш затяжними - в середньому вони тривають по 20 років. Це означає, що люди, змушені покинути домівки, проводять більше часу далеко від рідних місць», - сказав глава ООН.  

За словами Генсека, конфлікти також стають все більш «складними», оскільки конкуруючі збройні групи борються за контроль над територіями, урядом і природними ресурсами - в одній тільки Сирії орудують сотні озброєних груп. Більш того, конфлікти все частіше носять транскордонний характер, а тероризм пов'язує їх між собою. Військова і фінансова підтримка ззовні сприяє затягуванню конфлікту.  

Крім того, на думку глави ООН, підхід до вирішення і запобігання цих проблем також повинен бути комплексним і добре скоординованим. Ці зусилля повинні включати заходи, спрямовані на розвиток, забезпечення прав людини та рівноправності.   

На закінчення Генсек закликав членів Ради Безпеки до єдності. Він підкреслив, що головним завданням міжнародного співтовариства повинно бути забезпечення безпеки жителів планети.

 

Світ, 21.12.2017 11:56