Генсек ООН закликав всі країни світу ратифікувати Римський статут

05 ГРУДНЯ 2017 14:49

Для торжества правосуддя в усьому світі необхідно, щоб всі країни ратифікували Римський статут. Виступаючи на 16-й сесії Асамблеї держав-учасників Римського статуту, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав всі країни активно сприяти досягненню цієї мети.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Антоніу Гутерреш привітав рішення Південної Африки і Гамбії відмовитися від виходу зі Статуту і висловив жаль з приводу виходу Бурунді.  

«Міжнародний кримінальний суд створювався як істина в останній інстанції, - підкреслив він. - Відповідальність за розслідування серйозних злочинів - геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, - а також кримінальне переслідування винних насамперед лежить на самих державах», - сказав Антоніу Гутерреш.  

Римський статут - статут Міжнародного кримінального Суду (МКС), який уповноважений розслідувати найбільш тяжкі злочини, включаючи етнічні чистки, військові злочини, злочини проти людяності і геноцид.  

В даний час в МKC йде розслідування ситуацій в дев'яти державах, включаючи Судан, Лівію, Малі і Грузію. У числі країн, за якими ведеться попереднє розслідування - Україна.  

На сьогоднішній день Римський статут ратифікували 123 держави.

 

Світ, 05.12.2017 14:49