Фото: Володимир Зеленський\Telegram

Генштаб офіційно підтвердив втрату винищувача F-16

Генеральний штаб Збройних сил офіційно підтвердив, що один із винищувачів F-16, які Україна нещодавно отримала від союзників зазнав катастрофи. Це трапилося під час відбиття російської атаки.

Про це повідомили військові на своїй сторінці в Facebook.

За даними Генштабу, під час відбиття ракетного удару з боку РФ по території України, разом з підрозділами зенітно-ракетних військ були застосовані винищувачі F-16 ЗСУ. У повітряному бою "літаки продемонстрували свою високу ефективність". Зокрема, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога.

"Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків був втрачений звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув", — зазначили в Генштабі.

Для з'ясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака.

Раніше про втрату винищувача повідомило видання The Wall Street Journal, посилаючись на коментар американського чиновника. За його словами, F-16 не було збито. Він зазнав аварії під час масованого російського обстрілу 26 серпня. Ймовірна причина — помилка пілота.

Своєю чергою командування "Захід" Повітряних сил ЗСУ заявило, що 26 серпня під час відбиття російської масованої атаки загинув льотчик Олексій Месь.

"Він героїчно провів свій останній бій в небі. Двадцять шостого серпня Олексій під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА. Олексій врятував українців від смертоносних російських ракет. На жаль, ціною власного життя", — йдеться у повідомленні.

Як зауважили у командуванні, церемонія прощання із воїном відбулася 29 серпня. Віддати шану захиснику прийшли його побратими-льотчики, командири й підлеглі, друзі та колеги, а також сотні простих українців.

Нагадаємо, 16 серпня Повітряні сили Збройних сил України зазнали втрати. Зокрема, аварії зазнав винищувач МіГ-29.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2024 20:05