Фото: АрміяInform

Гірше від Сирії: Україна є найбільш замінованою країною у світі

На сьогодні Україна є найбільш замінованою країною у світі. Наразі понад 40% території країни забруднено мінами.

Про це повідомляє Sky News.

"Замінування величезне. Це не має нічого спільного із Сирією чи Афганістаном", – заявила представниця неурядової організації Mines Advisory Group (MAG) Катерина Темплтон.

За її словами, в Україні є протипіхотні та протитанкові міни, міни — пастки, касетні та боєприпаси, що не розірвалися.

"Ви побачите протитанкові міни, протипіхотні міни, міни-пастки, ви побачите багато боєприпасів, що не вибухнули, ви побачите касетні боєприпаси. Все, що ви можете придумати, ви побачите в Україні", — додала Катерина Темплтон.

Зазначається, що з 24 лютого 2022 року через міни значно зросла кількість постраждалих. За даними Human Rights Watch, деякі міни було встановлено ще до повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема проросійськи сили в окупованому Донецьку та Луганську використовували різні пристрої протягом 2014-2015 років.

Особливу небезпеку становлять міни-пастки, які росіяни залишають в будівлях. Іноді мінування настільки щільне, що будівлі доводиться підривати замість розмінування.

Одними з небезпечних боєприпасів є міни-пастки, які активізуються, коли жертва торкається або наступає на неї. За даними MAG, за шість років з 2014 по 2020 рік в Україні було 1190 постраждалих від мін. Менше ніж за рік повномасштабного вторгнення було відомо про 611 постраждалих від мін.

Нагадаємо, російські окупанти завдали збитків довкіллю України на понад 1,35 трлн грн.

Додамо, міністр оборони Олексій Резніков вважає, що для України 2023 рік має стати переможним. Саме цього року війна в Україні має завершитися.

Війна, 29.01.2023 17:15