Глава ООН: настав час домогтися створення Держави Палестина

30 ЛИСТОПАДА 2017 14:38

Через сімдесят років після прийняття резолюції 181 Генеральної Асамблеї біля кордонів Ізраїлю так і не з'явилося суверенної і незалежної Держави Палестина. Про це нагадав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, передає TrueUA з посиланням на UN  

Він заявив, що розв'язання ізраїльсько-палестинського конфлікту стане важливим фактором забезпечення стабільності у всьому регіоні.  

У штаб-квартирі ООН відбулося засідання Комітету по здійсненню невід'ємних прав палестинського народу. Звертаючись до його учасників, Антоніу Гутерреш висловив переконання в тому, що рішення про дві держави є єдиною причиною для встановлення справедливого, тривалого і всеосяжного миру між ізраїльтянами і палестинцями.  

«Палестинська проблема нерозривно пов'язана з історією ООН і є одним з найдавніших неврегульованих питань, що стоять на порядку денному Організації.  

Через сімдесят років після прийняття Генеральною Асамблеєю «резолюції 181 біля кордонів Держави Ізраїль так і не з'явилося суверенної і незалежної Держави Палестина», - йдеться в посланні Антоніу Гутерреша, з яким від його імені виступила його перший заступник Аміна Мохаммед.  

На думку глави ООН, дозвіл палестино-ізраїльського конфлікту внесе важливий внесок в забезпечення стабільності у всьому регіоні.  

Генеральний секретар ООН нагадав про свій нещодавній візит до Ізраїлю та Палестини і про обіцянки лідерів обох сторін зробити все для просування до миру.  

«Я закликав їх виконати ці обіцянки і створити умови для повернення до переговорів по суті», - йдеться в посланні.  

За рішенням Генеральної Асамблеї ООН Міжнародний день солідарності з палестинським народом щорічно відзначається 29 листопада.  

«Прийшов час покласти край конфлікту і добитися створення незалежної Держави Палестина, що живе пліч про пліч у мирі та безпеці з Державою Ізраїль», - підкреслив Генеральний секретар.  

Виступаючи від свого імені, Аміна Мохаммед закликала вжити колективні зусилля, спрямовані на досягнення цієї мети.   

«Ми повинні зосередитися на тому, щоб звернути назад нинішню негативну тенденцію і вселити в палестинців і ізраїльтян впевненість в тому, що мирне майбутнє можливо», - підкреслила перший заступник Генерального секретаря ООН.   

Вона засудила незаконне розширення ізраїльських поселень, а також закликала зняти блокаду Гази і домогтися припинення багаторічної окупації.  

«Припинення окупації і досягнення домовленості про дві держави - це єдиний шлях, що дозволяє забезпечити мир для ізраїльтян і палестинців.   

Іншого шляху немає. У цей Міжнародний день солідарності з палестинським народом ми знову підтверджуємо свою рішучість втілити в життя заклик, висловлений 70 років тому», - сказала Аміна Мохаммед.

 

Світ, 30.11.2017 14:38