Глава ООН стурбований зростанням антисемітизму в усьому світі

23 СІЧНЯ 2018 11:33

Виступаючи в синагозі «Парк Іст» в Нью-Йорку, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш попередив про зростання антисемітизму, расизму і дискримінації.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

Він закликав все міжнародне співтовариство спільними зусиллями протистояти розпалюванню ненависті з боку неонацистських організацій.   

На сьогоднішній день в 25 країнах світу налічується близько 65 груп неонацистів. Вони отримують підтримку десятків тисяч користувачів соцмереж у всьому світі.  

Виступ Генерального секретаря ООН в синагозі було приурочено до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту. Він щорічно відзначається 27 січня.  

Глава ООН підкреслив, що сучасні форми прояву ненависті загрожують вкрай сумними наслідками.   

Він нагадав, що Голокост також став результатом ворожості по відношенню до євреїв. «Ми пам'ятаємо погроми, які здійснювалися протягом століть», - зазначив глава ООН. А прихід до влади нацистів у XX столітті супроводжувався утисками євреїв.  

«Дивлячись на ситуацію в сучасному світі, доводиться констатувати, що в ньому панує хаос. Все більше поширюється ненависть. Зростає неонацистська загроза. Майже через вісімдесят років після падіння нацистського режиму, його символи, умонастрій і фразеологія все ще не пішли в минуле. Є люди, які як і раніше заперечують Голокост або применшують його масштаби», - підкреслив глава ООН.   

Він додав, що деякі сьогодні намагаються також применшити співучасть у злочинах своїх співгромадян і колишніх політичних лідерів.  

 Також генсек зазначив, що недавно в одній з європейських країн шістдесят тисяч людей вийшли на вулиці з гаслами «біла Європа» і «чиста кров».   

За наявними даними, в минулому році число проявів антисемітизму в Сполучених Штатах зросла на 67 відсотків, а Великобританії - на 30 відсотків.  

Генеральний секретар ООН закликав все міжнародне співтовариство разом виступити проти ненависті і боротися з політичним опортуністами.  

Глава ООН додав, що сьогодні, коли в країнах формується багатоетнічний, багатоконфесійний і багатокультурний устрій, різноманітність має розглядатися як джерело багатства, а не загрози.  

Антоніу Гутерреш закликав винести уроки з трагедії Голокосту, зазначивши в зв'язку з цим важливу роль освіти.

 

Світ, 23.01.2018 11:33