Глава ООН закликав покінчити з безкарністю за злочини відносно дітей в зонах конфліктів

01 ЛИСТОПАДА 2017 16:00

Діти є основними жертвами сучасних озброєних конфліктів. Сотні тисяч з них притягуються до участі у бойових діях. Вони гинуть від куль і протипіхотних мін. Їх викрадають і обертають в терористів-смертників або рабів, у тому числі сексуальних, передає TrueUA з посиланням на UN  

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи на засіданні Ради Безпеки.   

«Ми є свідками того, як озброєні групи використовують дівчаток і хлопчиків як терористів-смертників. Ми бачимо, як діти піддаються стигматизації за те, що були примусово завербовані в озброєні ряди. Ми бачимо, що діти несуть кримінальну відповідальність за дії, до яких їх змушували», - заявив Генеральний секретар ООН.  

Антоніу Гутерреш рішуче засудив напади на школи і лікарні в зонах конфлікту. Він відмітив, що минулого року в Афганістані було убито «рекордне» число дітей, а масштаби вербування підлітків в «солдати» в Сирії і в Сомалі збільшилися удвічі.   

Глава ООН засудив сексуальне насильство відносно дітей в Демократичній Республіці Конго, Нігерії, Південному Судані і інших місцях. Такі злочини, за словами глави ООН, привели до того, що в 2016 році десятки мільйонів дітей у всьому світі були вимушені покинути свої доми і рятуватися втечею. Усі злочини відносно дітей і підлітків детально описані в новій щорічній доповіді ООН про положення дітей в умовах озброєних конфліктів.   

Сьогодні глава ООН офіційно представив його Радбезу. У додатку до нього міститься «чорний список» збройних сил держав і недержавних озброєних угрупувань, які здійснюють грубі порушення прав дітей.

 

Суспільство, 01.11.2017 16:00