Глава ООН засудив ескалацію насильства і закликав не допустити подальшого кровопролиття

15 ТРАВНЯ 2018 15:05

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав обидві сторони палестино-ізраїльського конфлікту проявити стриманість. З цим зверненням він виступив після повідомлень про десятки загиблих і поранених в секторі Газа.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

«Генеральний секретар ООН украй стурбований різким ескалацією насильства на окупованих палестинських територіях і великою кількістю вбитих і поранених з числа палестинців, які брали участь в протестах в Газі», - йдеться в заяві, з якою від імені глави ООН виступив його прес-секретар.  

У грудні минулого року президент США Дональд Трамп оголосив про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю та перенесення туди американського посольства, яке до сьогоднішнього дня перебувало в Тель-Авіві.   

Це викликало різкі протести з боку палестинців. Багато з них взяли участь в демонстраціях в рамках «Великого маршу повернення». Влада Ізраїлю повідомляє про масові заворушення.   

В останні шість тижнів на відрізку вздовж загородження між Газою та Ізраїлем були вбиті десятки палестинців, а ще кілька тисяч отримали поранення.   

Більшість з них, судячи з усього, не були озброєні і не представляли ніякої загрози силам безпеки. Сьогоднішній день - день переведення посольства - став одним з найбільш кровопролитних. У числі жертв є діти та інваліди.  

«Сили безпеки Ізраїлю повинні проявляти максимальну стриманість при використанні вогнепальної зброї», - додав глава ООН.  

Він підкреслив, що лідери ХАМАС і організатори демонстрацій зобов'язані робити все можливе для запобігання актів насильства і провокацій.  

Відзначивши, що в регіоні спостерігається високий рівень напруженості і що найближчим часом плануються нові демонстрації, глава ООН закликав усі сторони не створювати небезпечних ситуацій для цивільних осіб, в першу чергу, захистити від насильства дітей.   

Антоніу Гутерреш нагадав про проблеми, пов'язані з нестачею медикаментів в секторі Газа. Він заявив про необхідність забезпечити гуманітарний доступ до людей, які потребують допомоги.  

«Нинішні масштаби насильства свідчать про термінову необхідність політичного рішення», - підкреслив глава ООН. Він знову заявив, що на сьогоднішній день не існує «альтернативи рішенню про дві держави, в результаті якого Ізраїль і Палестина - кожна держава зі своєю столицею в Єрусалимі - зможуть жити пліч о пліч у мирі».  

 Сьогодні ж експерти ООН з питань дискримінації також висловили стурбованість з приводу повідомлень про нову хвилю насильства в секторі Газа. Вони закликали владу Ізраїлю негайно заборонити застосування надмірної сили проти учасників демонстрацій і дати пораненим можливість отримати медичну допомогу. Вони настійно рекомендували провести незалежне розслідування всіх випадків загибелі і поранень людей і залучити винних до відповідальності.   

«Я вкрай стурбований сьогоднішніми повідомленнями про те, що відбувається в Газі і про те, що там убито велике число людей», - сказав глава ООН на прес-конференції у Відні.  

«Члени Комітету закликають Ізраїль негайно припинити непропорційне використання сили проти палестинських учасників демонстрацій в секторі Газа, утримуватися від будь-яких актів, які можуть призвести до нових жертв, а також забезпечити пораненим палестинцям можливість отримати медичну допомогу», - йдеться в заяві Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації.  

Члени Комітету зазначили, що ці трагічні події відбуваються в контексті 50-ї річниці окупації палестинської території і на тлі блокади Гази, введеної Ізраїлем в 2007 році.   

Вони привернули увагу до частих расистських заяв і підбурюванням до насильства проти палестинців з боку офіційних осіб уряду Ізраїлю і членів ізраїльських сил оборони.  

Експертів ООН турбує, що укорінена практика дискримінації палестинців і відсутність адекватних механізмів, які дозволили б палестинцям звернутися за захистом до суду, приведуть до того, що винні у вбивствах ізраїльські силовики залишаться безкарними.  

«Комітет закликає Ізраїль почати неупереджене і незалежне розслідування використання сили щодо учасників демонстрацій і притягнути винних до відповідальності», - йдеться в заяві членів Комітету.   

У ньому експерти настійно рекомендували Ізраїлю покінчити з расизмом і ксенофобією щодо палестинців, в тому числі рішуче засуджувати будь-які расистські прояви з боку політиків, релігійних і громадських діячів.  

Експерти ООН вважають, що саме атмосфера безкарності дозволяє ізраїльським солдатам використовувати зброю проти неозброєних палестинців, навіть якщо вони не становлять якоїсь загрози.  

Комітет з ліквідації расової дискримінації складається з вісімнадцяти експертів і створений для спостереження за виконанням однойменної Міжнародної конвенції.   

Вона була прийнята в 1965 році Генеральною Асамблеєю ООН і вступила в силу в 1969 році. Її учасниками є 176 держав, які періодично звітують перед Комітетом про виконання вимог цього міжнародно-правового документа.

 

Світ, 15.05.2018 15:05