Глави держав і урядів пообіцяли позбавити людство від «тиранії злиднів» і зцілити планету

25 ВЕРЕСНЯ 2019 12:49

Глави держав і урядів оголосили про «десятиліття дій і звершень в ім'я сталого розвитку», підкресливши, що ліквідація бідності, захист навколишнього середовища і виконання інших Цілей сталого розвитку - це їх «обітниця сьогоднішнім дітям».

Напередодні до них звернулася 16-річна шведська школярка Грета Тунберг, попередивши, що людство стоїть «на початку масового вимирання».

Генеральний секретар ООН привітав нові обіцянки світових лідерів, заявивши, що забезпечення справедливої ​​глобалізації вимагає великих ресурсів, повідомляє UN.

В штаб-квартирі на Іст-Рівер з прийняття Політичної декларації розпочав роботу дводенний Саміт з Цілей сталого розвитку. Його учасники відзначили, що за минулі чотири роки країнам вдалося досягти помітного прогресу в зниженні дитячої смертності та скорочення масштабів бідності.

Немає гарантій, що держави зможуть виконати свої обіцянки в сфері сталого розвитку

Однак масштаби бідності і бідності хоч і скорочуються, але недостатньо швидко, нерівність всередині країн та між ними тільки поглиблюється. Сьогодні приблизно 1,3 млрд людей у ​​світі живуть в умовах убогості. 820 мільйонів людей у ​​світі голодують.

«Половина багатства в усьому світі зосереджена в руках людей, які могли б поміститися за одним столом переговорів. Нерівномірне зростання економіки, зростання зовнішньої заборгованості, зростання напруженості у світовій торгівлі створюють нові перешкоди для реалізації Цілей сталого розвитку», - заявив Генеральний секретар ООН на саміті.

«Безробіття серед молоді досягло тривожних масштабів. Збільшуються масштаби голоду. Жодна країна ще не наблизилася до досягнення гендерної рівності, а без виконання цієї мети неможливо досягти інших», - зазначив Антоніу Гутерріш.

Він нагадав, що під загрозою зникнення опинилися мільйон видів флори і фауни. 500 млн осіб не зможуть вирватися з убогості до 2030 року.

Так що поки немає ніяких гарантій того, що держави зможуть виконати свої обіцянки в сфері сталого розвитку, і головні перешкоди на цьому шляху - конфлікти, зміна клімату, економічні потрясіння і високий рівень нерівності.

Антоніу Гутерріш закликав нарощувати зусилля по виконанню Цілей сталого розвитку.

«Ми повинні відновити довіру людей і відреагувати на несправедливість і нестабільність, породжену нинішньою моделлю глобалізації», - сказав Генеральний секретар ООН.

Глави держав і урядів зі свого боку теж визнали, що в світі зростає число голодуючих, а просування до гендерної рівності йде занадто повільно. У числі інших проблем вони відзначили погіршення стану навколишнього середовища, забруднення океанів пластиком і зміна клімату.

Лідери світу пообіцяли взяти під захист найбідніші верстви населення і зцілити планету

Визнавши всі ці проблеми, світові лідери пообіцяли домагатися змін. Про це йдеться в одностайно ухваленій сьогодні Політичної декларації Саміту за програмними цілями в галузі сталого розвитку.

Світові лідери пообіцяли взяти під захист найбідніші верстви населення; мобілізовувати «адекватне і продумано направляється фінансування»; зміцнювати заходи на національному рівні; знижувати ризик лих, задіяти науку, техніку та інновації, приділяючи більше уваги цифровим перетворенням в інтересах сталого розвитку.

«Ми знаємо, якого світу ми хочемо. Ми обіцяємо активізувати наші спільні зусилля зараз і в майбутньому десятилітті, щоб реалізувати це бачення до 2030 року. Якщо ми зрозуміємо перетворювальне початок і прискоримо реалізацію, то швидкі зміни стануть можливими, а цілі - досяжні», - йдеться в приємний Політичної декларації.

Світ, 25.09.2019 12:49