Фото: ldaily.ua / ілюстративне

Глобальний саміт миру для України: Швейцарія визначилась з датами

Швейцарський уряд проведе у червні дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. Водночас Росія чітко дала зрозуміти, що не братиме участі у цій ініціативі.

Про це повідомляє The Guardian.

У січні Швейцарія заявила, що проведе мирний саміт на прохання президента України Володимира Зеленського, і з того часу провела переговори з Євросоюзом, країнами-членами "Великої сімки" та такими країнами, як Китай та Індія, щоб заручитися їхньою підтримкою.

Про що йдеться у заяві Федеральної ради

Зараз існує достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня запуску мирного процесу. Конференція пройде 15-16 червня на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден неподалік міста Люцерн. Її мета — створити основу, сприятливу для всеосяжного та міцного світу в Україні, а також "конкретну дорожню карту для участі Росії у мирному процесі".

Хоча Москва заявила, що не проти переговорів про припинення війни, російські офіційні особи заявили, що не братимуть участі в переговорах у Швейцарії, країні, яка, на їхню думку, відмовилася від свого нейтралітету щодо конфлікту.

Росія, яка розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, заявила, що швейцарська ініціатива безглузда без участі Москви. Водночас влада Швейцарії поки не розкрила повний список учасників.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може взяти участь у конференції з питань миру в УкраїніЯк правило, остаточне рішення ухвалюють тільки за першою вимогою, тим паче що Швейцарія й Україна ще не розіслали запрошення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.04.2024 17:32
Фото: ldaily.ua / ілюстративне