Фото: Facebook Андрій Пишний

Голова НБУ пояснив, чому долар стрімко дорожчає

Суттєвий ріст готівкового курсу валют, який фіксують впродовж останніх тижнів, у Нацбанку пов'язують із сезонністю, яка до війни спостерігалася кожного року.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу.

"Наразі ми є свідками вже звичного довоєнного для нас процесу, коли сезонність чи потреба у валюті зростає, адже відбувається засвоєння тих витрат, які протягом року, можливо, накопичувалися, і як зазвичай, не встигали їх реалізувати", — сказав він.

За словами Пишного, "це звичний нормальний процес", якого прагнув НБУ, переходячи до керованої гнучкості курсу.

"Восени на ринку переважала тенденція до укріплення гривні, яка була обумовлена балансом попиту і пропозиції. З другої половини листопада цей баланс змінився, і ми змінили тренд", — пояснив він.

Голова НБУ наголошує, що попри значну присутність центробанку на ринку, курс все ж таки визначається балансом.

"Національний банк присутній на ринку, щоб зрізати ті коливання, які вважає небезпечними для курсової стійкості", — підкреслив він.

Варто зазначити, що Національний банк України вперше в історії підняв курс долара до позначки понад 37 гривень. Проте на відміну від офіційного обмінний курс був значно вищим восени 2022 року — до 43 гривень. Станом на четвер, 14 грудня, регулятор встановив курс гривні до долара на рівні 37,02 гривні за один долар.

Нагадаємо, Національний банк з 3 жовтня впровадив керовану гнучкість обмінного курсу. Новий режим має посилить стійкість української економіки та валютного ринку. Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

В установі наголошують, що новий курсовий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які може генерувати тривале утримання фіксованого курсу. Також керована гнучкість офіційного курсу стане важливою передумовою для повернення до інфляційного таргетування в майбутньому.

Додамо, за прогнозами аналітиків інвестиційної компанії Dragon Capital У 2024 році гривня дещо ослабне. Середній курс за рік очікують на рівні 37,3 гривні за один долар, що на 80 копійок більше, ніж цьогорічний курс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.12.2023 15:08