Фото: Pexels

Чи очікувати долар по 40 гривень? Аналітики Dragon Capital розповіли, що буде з курсом у 2024 році

У 2024 році гривня дещо ослабне. Середній курс за рік очікують на рівні 37,3 гривні за один долар, що на 80 копійок більше, ніж цьогорічний курс.

Таким прогнозом поділилася головна економістка інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан на RAU Summit 2023 у Києві, передає NV.

За її словами, зовнішня підтримка приведе до нарощування золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ). Це дасть змогу регулятору і далі послаблювати валютні обмеження, і дозволяти гривні рухатися в один й другий бік більше, ніж це є зараз.

"Буде таке невелике ослаблення до 37,3 гривні за один долар у середньому за рік. У принципі я бачу, що зараз консенсус серед аналітиків, середній прогноз, рухається до нашого: зараз останні дані — це 37,9 гривні за долар у середньому за рік", — пояснила Білан.

Економістка наголосила, що умовою позитивної оцінки є надходження міжнародної допомоги в запланованих розмірах. Зокрема, очікується, що партнери нададуть 40 мільярдів доларів прямої підтримки в бюджет.

"Це дасть змогу утримати під контролем ситуацію на валютному ринку", — додала представниця Dragon Capital.

Який курс долара закладено в держбюджеті на 2024 рік

Президент Володимир Зеленський, 28 листопада, підписав закон про державний бюджет України на 2024 рік. Документ передбачає, що середньорічний курс гривні до долара США становитиме 40,7 гривні за долар. Очікувана інфляція при цьому складе 9,7%.

Нагадаємо, 1 грудня НБУ пом'якшив валютні обмеження. Зокрема, скасовано всі ліміти для банків та небанківських фінансових установ на обсяги продажу готівкової іноземної валюти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.12.2023 06:30