Фото: НБУ

Голова НБУ пояснив, як банки впоралися з тривалим відключеннями світла після російських атак

Внаслідок масованого російського обстрілу України, який стався 22 березня, постраждала енергетична інфраструктура України. У деяких областях були тривалі відключення світла, проте на роботу банків ці блекаути не вплинули.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

За його словами, після масової атаки на об’єкти критичної інфраструктури минулого тижня, був здійснений аналіз ситуації з функціональністю банківської системи у найбільш постраждалих чотирьох регіонах та по країні загалом.

"Можу констатувати, що об’єднана мережа банківських відділень Power Banking відпрацювала відповідно до протоколів", — підкреслив він.

Пишний заявив, що через повернення екстрених відключень банки чи не вперше масово випробували роботу відділень, які ще наприкінці 2022 року були підготовлені для роботи в умовах тривалих блекаутів.

"Напередодні зими ми максимально підготувались до роботи в умовах блекауту. І тепер пройшли тестування системи в реальних умовах. Результат маємо більш ніж задовільний! Спрацювали практично всі банківські відділення, які входять до об’єднаної мережі Power Banking, а їх загалом понад 2400 (фактично кожне друге банківське відділення в країні)", — пояснив голова НБУ.

В Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській та Харківській областях під час тривалих відключень працювали 602 відділення. За словами Пишного, були кілька випадків технічних збоїв у фінансових установах, але банки оперативно замінили або відремонтували техніку та налагодили свою роботу.

"Такі випадки дали нам змогу ще уважніше поглянути на роботу мережі та врахувати найдрібніші нюанси. Наразі банки проводять додаткову перевірку техніки та тренування персоналу. Тож, на практиці підтверджено, що банківська система готова в складних умовах та забезпечить надання фінансових послуг громадянам за будь-яких умов", — підсумував посадовець.

Нагадаємо, унаслідок масованої ракетної атаки 22 березня було повністю знеструмлено Харків. У місті не працювали метро, світлофори, транспорт курсував за схемою блекауту, а воду подавали за графіком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.03.2024 14:31