Фото: СБУ

Голова СБУ Малюк розкрив деталі унікальної спецоперації зі звільнення Київщини

Голова Служби безпеки Василь Малюк розповів подробиці унікальної спецоперації з ліквідації російського штабу на Поліссі в березні 2022 року, що посприяло звільненню Київщини.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Це була перша така диверсійна робота з використанням артилерійських сил. Вдале, якісне, диверсійне відпрацювання СБУ разом з артилеристами ЗСУ є прикладом того, що разом — ми сила. Воно посприяло обороні Київщини. Ми відбили ворога, і він був змушений відступати з території України", — наголосив голова СБУ.

Зазначається, що у штабі розташовувалось керівництво російських військ, які наступали на Київ. Також окупанти зберігали поруч велику кількість техніки, боєприпасів і палива. Цей логістично-управлінський центр і став ціллю Служби безпеки. Щоб вразити об’єкт, спецпризначенці СБУ непомітно доставили артилерію у так звану сіру зону, впритул до російських позицій. Важкі 152-мм гармати перекидали на диверсійному рейді у безпосередній близькості до ворога. 

"Це була зухвала операція. По суті, за декілька кілометрів від ворога хлопці готували позиції для роботи нашої артилерії", — зазначив Малюк.

Проте завдяки успішному артилерійському відпрацюванню командний пункт загарбників було ліквідовано. Спецоперація була реалізована СБУ у взаємодії із 44-ю артилерійською бригадою ОК "Захід" ЗСУ. 

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України розповіла, як снайпери Центру спеціальних операцій "А" разом із Силами оборони захищали від окупантів "Дорогу життя" до Бахмута навесні 2023 року. Зокрема, важливу роль у боях на Донеччині зіграли FPV-дрони. Спецпризначенці одними з перших стали використовувати їх для бойової роботи, попередньо вдосконалюючи та адаптуючи під конкретні задачі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 23:35