СБУ затримала хакера в Харкові. Джерело: СБУ

Готував кібератаки, наводив ракети: у Харкові СБУ затримала російського хакера

Кіберфахівці Служби безпеки України (СБУ) викрили в Харкові учасника російського хакерського угруповання "Народна сyberармія РФ". Ця організація підконтрольна ФСБ.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Там розповіли, що чоловік коригував ворожий вогонь по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

"За наведенням фігуранта окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі обласного центру. Серед постраждалих об’єктів була місцева лікарня. Він також розвідував місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ. Крім того, хакер виконував завдання ФСБ щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств і органів влади України", — пояснили в СБУ.

У результаті контрдиверсійних заходів працівники Служби безпеки України затримали чоловіка. За даними слідства, це місцевий мешканець, спеціаліст у сфері ІТ, якого ФСБ залучила до співпраці через спеціалізований Telegram-канал хакерських спільнот.

"Для збору розвідданих про дислокацію Сил оборони він обходив місцевість і приховано фіксував об’єкти, де, за його "версією", могли перебувати українські захисники. Отримані відомості надсилав до ФСБ через популярний месенджер у вигляді скріншотів електронних карт із координатами потенційних цілей", — зазначили в СБУ.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено три мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь Росії. На підставі зібраних доказів слідчі повідомили йому про підозру за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ. Російський агент зараз перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Нагадаємо, декілька днів тому за матеріалами Служби безпеки України підозру отримала російська блогерка. Вона після ракетного удару по Харкову закликала "добивати вцілілих" українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 11:19